Ryan Perry – High Risk, Low Reward
Format: CD / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soms dient zich een nieuwe artiest aan waarvan je gewoon zeker weet dat je hier meer van gaat horen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het debuutalbum van zanger-gitarist Ryan Perry uit Tupelo, MS.

Je zou Ryan kunnen kennen als lid van de Homemade Jamz Blues Band en van zijn bijdrage aan het ‘Rock ‘n’ Roll: A Tribute To Chuck Berry’ album van Mike Zito & Friends.

Op zijn debuut wordt Ryan bijgestaan door Roger Inniss (bas, producer en bekend van the Climax Blues Band), Lucy Piper (drums) en Jeffrey Staten en Stefanie Bechtold (backing vocals).

Voor het merendeel is het album gevuld met heerlijke soulblues. De opener Ain’t Afraid To Eat Alone is een funky soulbluesnummer met Ryan’s huilende en kermende gitaar en zijn zeer donkere, warme stem, die akelig veel op die van Lou Rawls lijkt. Dit nummer valt ten zeerste aan te raden aan Robert Cray fans!
De sfeer blijft in Homesick funky maar dan meer hoekig groovend. In dit intieme nummer klinken invloeden als Al Green en Otis Clay door. Verder valt Ryan’s schroeiende gitaarsolo op.
Pride is een zeer intieme deinende soulblues met een tevreden knorrende warme bas van Roger Inniss en soulvolle achtergrondzang. Het loom groovende A Heart Didn’t Break klinkt als een venijnige versie van Robert Cray.
B.B. King’s Why I Sing The Blues heeft van Ryan een luchtige funky uitvoering gekregen waarin Ryan’s hard priemende gitaar voorzien is van een romig geluid. Het stuwende One Thing’s For Certain heeft een hoekige venijnige drive.
Ryan laat horen dat hij ook over een schroeiende rauwe kant beschikt. Zoals in de trage donkere blues High Risk, Low Reward waarin een smerig, haast swampy, geluid zit. Ook de uitvoering van Willie Dixon’s Evil Is Going On klinkt zeer smerig met Ryan’s uitzinnig scheurende gitaar.
De afsluiter van het album Hard Times, is nog een voorbeeld van de rauwe kant van Ryan. Een sompige, donkere blues met schroeiend, broeierig gitaarspel van Ryan en een zeer toepasselijke titel voor de periode waarin de mensheid zich momenteel bevindt.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van dit debuut van Ryan Perry. Hier gaan we absoluut meer van horen!

Tracklist:
01. Ain’t Afraid To Eat Alone
02. Homesick
03. Pride
04. A Heart Didn’t Break
05. Why I Sing The Blues
06. One Thing’s For Certain
07. High Risk, Low Reward
08. Changing Blues
09. Oh No
10. Evil Is Going On
11. Hard Times

Website: Ryan Perry