Ryan Martin – Wandercease
Format: CD – Digital / Label: High Moon Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

 ‘Wandercease’ het derde album van singer-songwriter Ryan Martin is een avontuurlijk, a-typisch singer-songwriter album geworden, dat als basis  ijzersterke melodieuze songs heeft gezongen met een fantastische warme stem. Maar Martin heeft, in samenwerking met producer Kenny Siegal, de songs voorzien van een uitgebreide orkestratie met harmony vocals, strijkers, blazers en electronische instrumentatie, waarmee een prachtig geluidstapijt wordt gecreëerd dat nergens naar overproductie neigt. Zo ontstonden dertien prachtig uitgewerkte songs met ieder hun eigen emotionele zeggingskracht.

Het album opent meteen ijzersterk met het door strijkers gedomineerde, poppy At Dusk. Coma Kiss, dat als single is uitgebracht, beschikt over een voor Ryan Martin typerende pakkende melodie en is prachtig gezongen. In de ballad Orphan Song klinken, net als in Silver Chariot en het prachtig spannende The Waking Keltische invloeden door.

Zo heeft bijna iedere song zijn specifieke muzikale nuance; de titelsong Wandercease is een schitterend bitter sweet liefdesliedje, Shame is een mysterieuze, engelachtig gezongen song, I Just Wanna Die is pure countryrock en I Want You To Dance voert je terug naar de tijden van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Het slotnummer van het album Warm Lakes is het magnum opus van het album, waar Martin’s prachtige compositie gedragen wordt door zijn schitterende vocalen en waar orkestraal alle registers worden opengetrokken.

Met ‘Wandercease’ is Ryan Martin gelukt waar slechts weinigen voor hem in slaagden: ijzersterke, emotionele songs rijkelijk te orkestreren zonder dat de emotionele zeggingskracht daaronder lijdt. Integendeel, de gecreëerde geluidstapijten geven de songs extra emotionele diepte.

‘Wandercease’ is in dat opzicht een magisch kunstwerk.      

Tracklist:
01. At Dusk
02. Coma Kiss
03. Orphan Song
04. Wandercease
05. Shame
06. Fathers To Daughters
07. I Just Wanna Die
08. The Vulture
09. Blue Rose
10. Silver Chariot
11. The Waking
12. I Want You To Dance
13. Warm Lakes

Line-up:
Jesse Murphy – Electric and Double Bass
Jared Samuel – Piano, Organ, Synths, Loops
Connor Grant – Guitars
Nick Kinsey – Drums and Percussion
Mikaela Davis (Courtesy of Rounder Records) – Harmony Vocals, Harp
Ruth Ungar – Harmony vocals on ‘Orphan Song’ and ‘I Just Wanna Die’
Caroline Glass – Penny Whistle, Flute, Oboe, English Horn, Tenor Crumhorn, Bass Clarinet, Contrabass Clarinet & Woodwind Arrangements on ‘Shame’ and ‘I Want You to Dance’
Jonny Lam – Pedal Steel, Lap Steel
Jonathan Talbott – Violin
Storey Littleton – Backing Vocals
Cally Mansfield – Backing Vocals
Casey Ramos – Backing Vocals
Sam Lazzara – Marimba, Vibes, Glockenspiel
Jerry Cronin – Cello
Mike Robinson – Guitar on ‘I Just Wanna Die’ and ‘At Dusk’, Banjo
Brian Dewan – Swarmatron
Kenny Siegal – Moog, Fuzz Baritone Guitar. Backing Vocals on ‘Fathers To Daughters’
North Country Horns:
Jay Collins – Horn Arrangements, Saxophones
Chris Pasin – Trumpet
Zach Djanikian – Saxophone

Website: Ryan Martin