Robert Plant – Digging Deep
Format: 45rpm 7”vinyl box / Label: Rhino
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Na het uiteenvallen van de legendarische band Led Zeppelin zat zanger Robert Plant bepaald niet stil. Hij startte een solocarrière en ging ook nog eens samenwerkingen aan met voormalige Zep collega Jimmy Page, de band the Honeydrippers en countryzangeres Alison Krauss.

In deze prachtig vormgegeven box bevinden zich 8 vinylsingles, die een schitterend overzicht geven van de solocarrière van Plant in de periode tussen 1982 en 2006.

De veelzijdigheid van Plant komt goed tot uiting in deze box. Zo waagt hij zich aan de electro, folk, Oosterse muziek, 60’s psychedelica en uiteraard stevige rock met een flink Zeppelin geluid.

In de loop van de jaren is de stem van Plant nog even krachtig gebleven, slechts de hoge noten, die hij bij Led Zeppelin nog wel eens uit de kast trok, zijn hier achterwege gelaten.

Het begin van deze box heeft nog een duidelijke Zeppelin invloed, zoals in Burning Down One Side met stevige drums van Phil Collins en scherp gitaarwerk van Robbie Blunt.
Cozy Powell zit achter de drumkit in het mystieke, dromerige Like I’ve Never Been Before. In de hit Big Log gaat de blues hand in hand met elektronische ritmes, die door Phil Collins verzorgd zijn. Voormalige Little Feat drummer Richie Hayward is te horen op het hoekige, funky Too Loud, met een haast hip hop-achtig geluid én met samples.
In het door toetsenist Jaz Woodriffe gechreven Little By Little worden sprankelende 80’s synpop, rock en Oosterse muziek op perfecte wijze gemengd. En dan is gitarist Robbie Blunt ineens vervangen door Doug Boyle (ex-Caravan) in het zwevende Ship Of Fools met een hoog Clannad gehalte. Jimmy Page knalt er behoorlijk op los in Tall Cool One waar hij stiekem Whole Lotta Love riffs doorheen strooit. Begin jaren ’90 was Plant er ook niet vies van om zich aan AC/DC achtige intense rock te wagen, zoals in Hurting Kind. Violist Nigel Kennedy is te horen in de hoekig beukende rocker Calling To You.
Dat Robert Plant een groot fan is van psychedelische 60’s folk is totaal geen nieuws. Daarom staan er twee covers van 60’s grootheden op deze box. Tim Buckley’s Song To The Siren en Tim Rose’s Morning Dew.
Op de laatste twee nummers van de box treedt Plant’s band the Strange Sensation aan. In Shine It All Around klinken ze galmend en rockend en in Tin Pan Valley gaat het geluid meer richting het mystieke geluid van Portishead.

Deze box geeft een uitstekend overzicht van het avontuurlijke en veelzijdige rockgeluid van de legendarische Robert Plant!

Tracklist:
Disc 1
Side A: Burning Down One Side
Side B: Like I’ve Never Been Gone

Disc 2
Side A: Big Log
Side B: In The Mood

Disc 3
Side A: Too Loud
Side B: Little By Little

Disc 4
Side A: Ship of Fools
Side B: Tall Cool One”

Disc 5
Side A: “Hurting Kind”
Side B: “Tie Dye on the Highway

Disc 6
Side A: Calling To You
Side B: 29 Palms

Disc 7
Side A: Song To The Siren
Side B: Morning Dew

Disc 8
Side A: Shine It All Around
Side B: Tin Pan Valley

Website: Robert Plant