Recensie: Rick Holmstrom – See That Light

 

Rick Holmstrom - See That Light

Rick Holmstrom – See That Light
Format: CD – Digital / Label: Luellie Records
Release: 2021
Tekst: Bert van Kessel

Rick “L.A. Holmes” Holmstrom stak zijn neus halverwege de jaren negentig aan het venster toen hij samen met bluesveteraan Johnny Dyer twee uitstekende albums voor het fameuze Black Top label maakte.

Hij blonk uit met inventief en puntig gitaarwerk. Dat leverde hem een uitnodiging op om bij de Mighty Flyers van Rod Piazza te komen spelen; de afgelopen 13 jaar is hij de bandleider van soulgrootheid Mavis Staples.

Rick Holmstrom

Tussendoor bleef hij altijd solowerk uitbrengen, van wisselende kwaliteit. Op deze plaat laat hij zich van zijn beste kant zien. Een groot zanger is hij niet maar er valt erg veel te genieten van zijn kwaliteiten als gitarist.

Hij vormt samen met zijn oude maten Steve Mugalian (bas) en Gregory Boaz (drums) een hecht, ingespeeld trio en gedrieën hebben zij een energiek, rechttoe rechtaan bluesalbum gemaakt zonder al te veel tierlantijnen.

Tekstueel schrijft hij de pandemie-ellende van zich af, (songtitels als I’d Rather Be a Loser, I’m an Asshole, Lonesome Sound en Losing My Shit spreken voor zich ), maar muzikaal worden de nummers vooral gekenmerkt door een opgewekte sfeer met opgeruimde riffjes en olijke solootjes.

Niet alles dartelt echter; Losing My Shit is ronduit somber, de reverb van zijn gitaar gaat door merg en been. Ook het smekende Come Along kent een trage opening, maar al gauw komt het drietal tot een opgewekt dansritme.

Rick Holmstrom doorspekt zijn rockende bluesnummertjes met een lekkere retro pop/ R&B sound. Waiting Too Long heeft een vrolijke rock ‘n’roll vibe met een vleugje Nick Lowe.

Er is dus genoeg variatie en toch vormt het album een consistent geheel vanwege Holmstroms eigen tremolo-gedragen gitaargeluid.

Tracks:
01. Take My Hand
02. Look Me In The Eye
03. Losing My Shit
04. Got To Go
05. Don’t Wake Me
06. Lonesome Sound
07. I’d Rather Be A Loser
08. I’m An Asshole
09. Come Along
10. Keep It Hid
11. Waiting Too Long
12. Joyful Eye

Website: Rick Holstrom