Recensie: Reverend Freakchild – Supramundane Blues

 

Reverend Freakchild - Supramundane Blues

Reverend Freakchild – Supramundane Blues
Format: CD – Digital / Label: Treated & Released Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

The Reverend Freakchild is één van de vele blues predikanten, die de luisteraars op geheel eigen wijze tracht te bekeren. Ik was inmiddels al bekeerd door deze prediker uit Colorado en laat mij daarom maar al te graag weer meezuigen tijdens zijn preek op dit nieuwe album.

Een album waarop Reverend Freakchild geholpen wordt door ouderlingen als Mike Karan (gitaar), Chris Parker (drums, o.a. Aretha Franklin), Jason Hann (percussie), Hugh Pool (productie, diverse instrumenten), Steve Sirockin (keyboards), Malcolm “The Minister Of Bass” Oliver (bas), Her Majesty Reverend Galaxy (zang), Kevin Griffin en Reverend Shawn Amos.

De preek is gevuld met een groot aantal covers, die door Reverend Freakchild helemaal naar zijn eigen hand worden gezet.

Er wordt geopend met een versie van Son House’s Preachin’ The Blues, dat hier een intieme akoestische blues is met een zwiepende slidegitaar en de zeer doorleefde zang van the Reverend.

Met Bill Monroe’s Crying Holy begeeft the Reverend zich in het luchtig boppende rockabilly gebied met een lekker twangende countrygitaar en een krachtig “Hallelujah yes!!!” op het eind.

Verrassend is de cover van Depeche Mode’s Personal Jesus dat is omgebouwd tot een zeer moddervette boogie met grommende gitaarriffs en een brullende harmonica. De cover van Blind Lemon Jefferson’s See That His Grave Is Kept Clean klinkt donker en funky met schrapend gitaarwerk.

Her Majesty Reverend Galaxy verleent vocale bijstand in de loom pompende cover van Blind Willie Johnson’s Soul Of A Man. Ook de cover van Z.Z. Top’s Jesus Just Left Chicago verrast doordat de oorspronkelijke boogieklanken hier ineens als een trage broeierige blues klinken.

De schroeiende harmonica van Reverend Shawn Amos is te gast in het bijna swampy en soulvolle Keep On Praying. De gospel traditional Good Shepherd, met gitarist Mike Karan als gast, klinkt ontzettend funky.

Na het opgewekte en optimistische It’s Gonna Be Alright sluit Reverend Freakchild af met de ruim 16 minuten lange preek Seven Billion Light Years Old, dat is opgebouwd uit allerlei samples en voicesamples. Zo hoor je o.a. Billie Holliday en Tracey Chapman voorbij komen in een muzikaal décor dat zelfs aan het experimentele werk van Psychic TV doet denken.

Ik voel mij weer helemaal “verlicht” door de klanken van dit magistrale Reverend Freakchild album!

Tracklist:
01. Preachin’ The Blues
02. Crying Holy
03. Personal Jesus
04. See That His Grave Is Kept Clean
05. Everybody Wants To Go To Heaven
06. Soul Of A Man
07. Factors Of Awakening
08. Jesus Just Left Chicago
09. Good Shepherd
10. Working On A Building
11. Keep On Praying
12. It’s Gonna Be Alright
13. Seven Billion Light Years Old

Website: Reverend Freakchild