Pure Reason Revolution – Eupnea
Format: CD – LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Sinds 2019 is het Britse progrockcollectief Pure Reason Revolution weer actief, nadat de groep in 2011 na de EP ‘Valour’ de handdoek in de ring wierp. Vorig jaar doken ze plotseling op tijdens het Midsummer Prog Festival en nu is er dus het nieuwe album met de merkwaardige titel ‘Eupnea’.

Nadere research wijst uit dat die titel staat voor “ademen door de buik”. Zanger/gitarist/toetsenist Jon Courtney en zijn eega kregen een dochter die na te vroeg geboren te zijn, aanvankelijk niet zelfstandig kon ademen.
Een aantal van de teksten op deze cd handelen over de rollercoaster waarin het echtpaar verzeild raakte. Anno 2020 bestaat PRR uit Courtney en zangeres Chloë Alper, op het podium maakt het duo gebruik van sessiemuzikanten.

Het is geweldig om na een kleine tien jaar opnieuw te kunnen genieten van de veelzijdige progrock waar PRR voor staat. New Obsession is de heerlijke kick-off met een herkenbare melodielijn, een (prog)rockende basis inclusief stomende gitaarsolo en de duozang van Alper en Courtney. Silent Genesis, met ruim tien minuten één van de twee epics, begint rustig op zijn Pink Floyds en ontwikkelt zich tot een heuse, zeer intrigerende toptrack, opnieuw met geweldige vocalen en een zwaar rockend tweede gedeelte.
Pink Floyd is trouwens toch nooit ver weg: zo start Ghosts And Typhoons in de stijl van het Britse symfo-icoon, om later opgesierd te worden met knallende drums en agressieve gitaarriffs.
Ook het titelnummer begint als Floyd, maar ontpopt zich tot zo’n typische PRR-epic, waarvan de dertien minuten om zijn voor je er goed en wel erg in hebt. Maelstrom en Beyond Our Bodies zijn de twee relatief rustige songs op dit album, hoewel het laatstgenoemde nummer behoorlijk stevig eindigt.

‘Eupnea’ is een aanrader voor muziekliefhebbers die ook wel eens Steven Wilson/Porcupine Tree, Pink Floyd of Airbag in de cd-speler hebben.

Tracklist:
01. New Obsession
02. Silent Genesis
03. Maelstrom
04. Ghosts And Typhoons
05. Beyond Our Bodies
06. Eupnea

Website: Pure Reason Revolution

Concerten (onder voorbehoud) :
22 oktober, Hedon, Zwolle (met Gazpacho)
23 oktober, Mezz, Breda (met Gazpacho)