Peggy Sue – Vices
Format: CD – LP – Digital / Label: French Exit Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In hun eigen land, de UK, geldt de band Peggy Sue al als een redelijk gevestigde naam in de zogeheten indie-rock scene. Bij ons nog niet. Met de nadruk op “nog” want hun nieuwe album, hun vijfde, laat namelijk horen dat we hier met een prima band te maken hebben, die een heerlijk dromerig psychdelisch geluid heeft.

De band uit Londen bestaat uit Rosa Slade (gitaar, zang), Katy Young (zang, gitaar), Dan Blackett (drums, keyboards, zang), Ben Gregory (bas, keyboards) en Euan Hinshelwood (gitaar, keyboards).

Na vier jaar is er nu dus (eindelijk) een nieuw album. Een album, dat met de opener

I Wanna Be Your Girl gelijk laat horen waar de band voor staat. Een lui, bitterzoet nummer met de prachtige dromerige zang van Rosa en Katy en een behoorlijk hoog Velvet Underground gehalte.
De zang van Rosa en Katy valt ook weer op in het lome In Dreams, dat voorzien is van een zonnig 60’s popgeluid en een warm twangende gitaar. Echte droompop dus! Vices opent als een breekbaar psychdelisch nummer en gaat langzaamaan over in een vrij donker Indie nummer met een dreigend Pavement geluid en dreunende Phil Spector drums. In Motorcade wordt stuwende 60’s garagerock gemengd met hemelse Shangri-Las-achtige zang en rauwe Jesus & Mary Chain achtige gitaarriffs.
De hese zang in het breekbare Souvenirs deed mij even aan the Au Pairs denken terwijl het nummer qua melodie meer aan het sprankelende Blur geluid doet denken.
Na het zonnige en opgewekte Better Days zorgt Validate Me voor het rauwe hoogtepunt van het album. Een nummer met (zacht) pompende fuzzriffs, een garagerock energie maar ook met zonnige harmonieuze zang.
Remainder Blues is een ingetogen galmend en vibrerend droompop nummer dat wordt gevolgd door de afsluiter In The Shallows, een zeer dromerig en bedwelmend psychedelisch nummer.

Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe album van Peggy Sue in ons land de doorbraak van deze band gaat betekenen.

Tracklist:
01. I Wanna Be Your Girl
02. In Dreams
03. Vices
04. Motorcade
05. Souvenirs
06. Better Days
07. Validate Me
08. Slow Fade
09. Remainder Blues
10. In The Shallows

Website: Peggy Sue