Patricia Brennan – Maquishti
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Valley Of Search Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De vibrafoon en de marimba zijn instrumenten, die je niet al te vaak in de rockmuziek tegenkomt.

Beide instrumenten doken daarentegen veelvuldig op in de Mexicaanse muziek en bij Herb Alpert’s Tijuana Brass. Ook in de jazz kwam je de vibrafoon wel tegen zoals bij Lionel Hampton en later zou de marimba bekend worden doordat Earth Wind & Fire het instrument ook gebruikte in hun funkmuziek.

Patricia Brennan, geboren in Mexico, maar nu verblijvend in New York geeft de beide instrumenten ruime aandacht op haar debuutalbum. Zij is al langere tijd bezig in de muziek en speelde onder meer bij Meredith Monk en Theo Bleckmann.

De nummers op haar album zijn al improviserend ontstaan live in de studio. Naast de vibrafoon en de marimba maakt Patricia af en toe gebruik van electronics en gebruikt zij een gitaarpedaal om haar instrumenten van extra galm te voorzien.

De nummers op het album vallen ergens in het gebied dat ligt tussen de ambient, de avantgarde en de jazz.

Zo is Blame It een zeer intiem en rustgevend nummer met warme galmende vibrafoonklanken met een licht jazzy randje. Af en toe afgewisseld door tintelende en sprankelende klanken. De galm is iets nadrukkelijker aanwezig in Solar waarin ook sfeervol borrelende electronics opduiken.

In Improvisation VI hoor je de marimba in een donker dreigend nummer. Improvisation III bedwelmt je langzaam met een minimalistisch jazzy geluid. Hetzelfde geldt voor Magic Square.

Point Of No Return is een meer percussief gericht avantgarde nummer dat echter dezelfde bedwelmende werking heeft. In het zacht zwevende Away From Us maakt Patricia gebruik van haar gitaarpedaal voor een extra laag galm.

Dit album van Patricia Brennan laat je op een warme intieme en uitdagende manier kennismaken met het fraaie geluid van de vibrafoon en de marimba.

Tracklist:
01. Blame It
02.Solar
03. Improvisation VI
04. Sonnet
05. Episodes
06. Improvisation III
07. Magic Square
08. Improvisation VII
09. I Like For You To Be Still
10. Point Of No Return
11. Away From Us
12. Derrumble De Turquesas