Nicole Atkins – Italian Ice
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Single Lock Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Nicole Atkinsuit New Jersey debuteerde in 2007 met het album ‘Neptune City’ en heeft daarna een behoorlijke schare fans opgebouwd.

Dat blijkt wel uit het feit dat er op haar nieuwe, vierde, album een enorme waslijst aan muzikanten meedoet. Ik noem alleen al David Hood (bas) en Spooner Oldham (orgel, piano) van de Muscle Shoals Rhythm Section, Britt Daniel van de band Spoon, John Paul White van the Civil Wars, Seth Avett van the Avett Brothers, Binky Griptite van the Dap Kings en Jim Sclavunos van Nick Cave & the Bad Seeds.

Daarnaast werd het album ook nog eens opgenomen in de befaamde Muscle Shoals Sound Studio in Alabama onder leiding van producer Ben Tanner (Alabama Shakes).

Het resultaat is een behoorlijk indrukwekkend en divers album geworden waarop Nicole je meeneemt op een reis door haar platencollectie. En in die collectie moet de hoeveelheid soulplaten flink zijn want het merendeel van de nummers op dit album klinkt heerlijk soulvol.

Neem bijvoorbeeld de opener AM Gold, dat een soulvolle ballad is waarin de geest van Curtis Mayfield rondwaart. Nicole heeft een stem met ruim voldoende soulpower om dit nummer te kunnen dragen.
Vervolgens opent Mind Eraser met lekkere vetty funky grooves. Hier klinkt Nicole heerlijk intiem met haar nu zijdezachte zwoele stem. Het nummer heeft een funky popgeluid waarin invloeden als the Shangri-Las én the Scissor Sisters met elkaar vermengd zijn. Domino zit ook in de popsoul hoek. Een luchtig en zeer hitgevoelig nummer met aangenaam zwalkende strijkers en Nicole’s fluisterzang.
Forever deed mij bij vlagen aan Cyndi Lauper’s “Time After Time” denken terwijl Nicole’s zang hier richting het geluid van Stevie Nicks gaat, waardoor er dan ook nog eens Fleetwood Mac invloeden voorbijkomen.
Captain is een duet met Britt Daniel van de band Spoon. Een ballad, die het nivo van Harry Nilsson en John Lennon aantikt. Never Going Home Again zit duidelijk meer in de countryhoek. Een warm deinend nummer met prachtige meerstemmige zang waardoor het geluid van the Judds ineens voorbijkomt.
De cover van Carole King’s A Road To Nowhere is zowel weemoedig als soulvol. Het 60’;s soulgeluid is ruim vertegenwoordigd in Far From Home, een heerlijk georkestreerd Dustry Springfield achtig nummer, These Old Roses, dat meer het terrein van de 60’s girlgroups als the Ronettes bestrijkt en de afsluiter In The Splinters, een bluesy soulnummer dat het geluid van the Drifters vermengd met de 60’s girlgroups.

Ik verwacht dat dit vierde album van Nicole Atkins haar welverdiende doorbraak in ons land gaat worden!

Tracklist:
01. AM Gold
02. Mind Eraser
03. Domino
04. Forever
05. Captain
06. Never Going Home Again
07. St. Dymphna
08. Far From Home
09. A Road To Nowhere
10. These Old Roses
11. In The Splinters

Website: Nicole Atkins