+Maxayn - Maxayn

Maxayn – Maxayn
Format: Vinyl LP / Label: Vampi Soul
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse 70’s formatie Maxayn is één van die vergeten rockparels, die via een heruitgave weer boven komt drijven en daardoor de aandacht krijgt, die het destijds niet genoeg kreeg.

We hebben hier te maken met een band die geformeerd is rondom, en vernoemd is naar, zangeres Maxayn Lewis, geboren als Paulette Parker. Zij maakte ooit deel uit van het koortje van Ike & Tina Turner, The Ikettes en richtte samen met haar man, en toetsenist Andre Lewis de band Maxayn op. Naast het echtpaar maakten Marlo Henderson (bas, gitaar), Emry Thomas (drums), Billy Rich (bas), Hoshal Wright (gitaar, ex-Electric Flag), Fred Allen (drums, ex-Buddy Miles), Hank Redd (saxofoon), Stemsy Hunter (saxofoon, fluit, ex-Electric Flag) en Jimmy Maher (drums) deel uit van de band.
Hun debuutalbum uit 1972 is nu via het Spaanse Vampi Soul label weer in volle glorie te bewonderen.

Door de krachtige soulvolle stem van Maxayn Lewis en het veelal stevige rock en funk geluid komen bij mij direct vergelijkingen met de al even krachtige Mother’s Finest bovendrijven. Luister maar eens naar de opener Trying For Days, een lui funkrock nummer waarin de enorm krachtige zang van Maxayn veel raakvlakken met die van Joyce Kennedy (Mother’s Finest) vertoont. Een nummer met gierend orgelwerk, rauwe funkgrooves en een pompende clavinet.
Daarna is Song een zacht deinende soulballad met krachtige en emotionele zang. You Can’t Always Get What You Want is de eerste van twee Rolling Stones covers op dit album. Maxayn transformeert deze klassieker op een prima wijze tot een broeierig loom funknummer, dat door de zang van Maxayn het origineel zelfs doet verbleken. Dat lukt de band in de andere Stones cover, Gimme Shelter, niet. Daar is de versie van Maxayn te psychedelisch en te dreigend voor. De zang van Maxayn klinkt echter wel even rauw en soulvol als die van Merry Clayton in het origineel.
Jam For Jack is een swingende funky instrumental met een belangrijke rol voor de stuwende blazers en het pompende toetsenwerk van André Lewis. Met Let Me Be Your Friend bewijst Maxayn ook met een intieme soulballad overweg te kunnen. Doing Nothing, Nothing Doing heeft een War-achtig latinfunk geluid, dat mede veroorzaakt wordt door de dwarrelende fluit van Stemsy Hunter.
De aflsuiter van het album, Beloved, is een spacey zwevende ballad met een weldadig jazzy geluid.

Het Vampi Soul label heeft met de heruitgave van dit Maxayn album een ware parel uit de rockhistorie gereanimeerd. Dit album hoort bij elke Mother’s Finest of soul-funk liefhebbers in huis te staan!

Tracklist:
01. Trying For Days
02. Song
03. You Can’t Always Get What You Want
04. Jam For Jack
05. Gimme Shelter
06. Let Me Be Your Friend
07. Doing Nothing, Nothing Doing
08. Beloved

Website: Vampi Soul