Matt Watts – Queens
Format: CD – Digital / Label: Starman Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik heb altijd al een zwak gehad voor Belgische pop-rock. Op de één of andere wijze wordt daar muzikaal meer geëxperimenteerd dan in ons land. Voorbeelden? dEUS, Arno, Zita Swoon e.d.

Aan dat rijtje heb ik het nieuwe album van singer-songwriter Matt Watts nu ook toegevoegd. Matt is een Amerikaan uit Montana, die op 19-jarige leeftijd al naar Belgie verhuisde en momenteel in Brugge verblijft.

Hij bracht op 15-jarige leeftijd al een debuutalbum uit en speelde daarna in diverse punk en noisebands.

In België begon hij op te treden met bands als Zita Swoon, Rudy Trouvé’s I H8 Camera en the Calico’s.

Zijn nieuwste album is de opvolger van het album ‘How Different It Was When You Were Here’ uit 2017 en Matt wordt hierop bijgestaan door een aantal topmuzikanten uit Belgie, zoals producer Stef Kamil Carlens (gitaar, piano, synthesizer, orgel en bekend van bands als dEUS, Zita Swoon en Kiss My Jazz), Nicolas Rombouts (bas, synthesizer, piano, bekend als lid van Dez Mona en het Wim de Busser Trio), Bjorn Eriksson (gitaar, Zita Swoon), Maarten Moesen (drums, uit de band Buurman), Thomas De Prins (Hammondorgel, o.a. Soul Sucker en El Tattoo Del Tigre) en zangeressen Eva-Tshiela Gysel, Kapinga Gysel en Lisa Daelemans.

Geopend wordt met het lekker loom schuifelende Sha La La La Jim. Een bluesy nummer met hard rauw gitaarspel en Matt’s omfloerste zang. Dit dromerige nummer kruipt direkt onder je huid en laat je niet meer los.
Lula is door de haast “fluisterzang” wederom een dromerig sprankelend nummer met een voorname rol voor de warm pompende bas van Nicolas Rombouts.
Heel verrassend is de tot op het bot gestripte cover van Michael Jackson’s Billie Jean. Wat overblijft is een breekbare, donkere akoestische versie, die weldadig voorbij zweeft.
Smoke All Around My Brain is een meer soulvol en zeer sprankelend nummer met intro, dat qua geluid aan Elvis Presley’s “Suspicious Minds” doet denken. Het nummer is in een zeer weelderig toetsen bad gedompeld.
De ballad With Every Healing Smile heeft dezelfde melancholie, die het werk van Leonard Cohen ook typeerde. Dus warm en zeer intiem met prachtige soulvolle achtergrondzang.
Met Lay Your Years begeeft Matt zich op het terrein van de broeierige funky swampblues met een pijnlijk schurende elektrische gitaar en Matt’s zwoele fluisterende zang. Matt is solo, met zijn akoestische gitaar, te horen in de zeer breekbare ballad Waking Up.
Jim White is te gast op percussie en zang in het luchtig huppelende countryrocknummer There I Have Come For You. Penniles Carpenters is een mix van surfrock met het swingende geluid van David Byrne/Talking Heads.
In Song For James is de krakerige, “kapotte” stem van Sandy Dillon te horen in een zeer teder en intiem nummer. De oh, zo zwoele stem van Nathalie Delcroix is te horen in het zonnig deinende Rachel.
De afsluiter van het album is zeer bijzonder. I Don’t Know Where My Baby Is is namelijk een vertaling van het Guido Belcanto nummer “Ik Weet Niet Waar Mijn Meisje Is”. Belcanto is te horen op zijn huilende bluesharp in een zacht pompende soulversie versie van zijn nummer.

Dit prachtalbum van Matt Watts is ten zeerste aan te raden voor de fans van dromerige pop-rock en voor de liefhebbers van het werk van Leonard Cohen, Nick Drake of Kevin Ayers.

Tracklist:
01. Sha La La La Jim
02. Lula
03. Billie Jean
04. Smoke All Around My Brain
05. With Every Healing Smile
06. Lay Your Years
07. Waking Up
08. There I Have Come For You
09. Penniles Carpenters
10. Song For James
11. Rachel
12. I Don’t Know Where My Baby Is

Website: Starman Records