Marcus King – El Dorado
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Fantasy Records
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Na drie albums uitgebracht te hebben met de Marcus King Band, is nu Marcus King’s langverwachte solodebuut ‘El Dorado’ verschenen. Hij werkte hiervoor samen met producer Dan Auerbach (The Black Keys) in de Easy Eye Studio in Nashville, Tennessee. Auerbach componeerde samen met Marcus alle liedjes op het album. Ook riepen ze de hulp in van songwriters als Pat McLaughlin, Paul Overstreet en Ronnie Bowman.
Eerder schreef de jonge King ook al samen met Auerbach en McLaughlin het sprankelde soul nummer How Long dat op het in 2018 uitgebrachte album ‘Carolina Confessions’ van The Marcus King Band verscheen.

De nummers op ‘El Dorado’ zijn niet ingespeeld door King’s eigen band, maar door sessiemuzikanten in dienst van Auerbach; zo hoor je drummer Gene Chrisman, pianist Bobby Wood en bassist Dave Roe. Uiteraard is het Marcus zelf die de gitaarpartijen en zang voor zijn rekening neemt. Dan Auerbach doet ook nog een duit in het zakje en speelt op een aantal tracks gitaar en toetsen.

Voor wie The Marcus King Band kent en vooral fan is van King’s gitaarspel, zal met ‘El Dorado’ ietwat bedrogen uitkomen. Het uitmuntende, expressieve gitaarspel waar hij om bekend staat, is in mindere mate te horen op dit album. Dit solo-debuut heeft namelijk een veel ingetogener sound.
Het is vooral seventies soul dat de boventoon voert, wat er automatisch voor zorgt dat Marcus’ gouden strot de hoofdrol krijgt. Pas daarna komt zijn tweede troef aan bod; zijn exceptionele gitaarspel. Dit hoor je met name goed op de blues en Southern rock georiënteerde nummers The Well, Say You Will en Turn It Up. Zijn eveneens uitstekende pedal- lapsteel, slide en akoestische gitaar skills komen dan weer duidelijk naar voren in de country-achtige nummers Young Man’s Dream, Sweet Mariona en Too Much Whiskey. Ook op de soul liedjes hoor je nog steeds hoe zo’n begenadigd gitarist King is, maar op deze songs moet hij het toch vooral hebben van zijn warme, soulvolle vocalen.

Die stem hebben Auerbach en zijn achterban prachtig weten te omlijsten door een rijk palet aan klanken en kleuren. Ieder instrument staat volledig in dienst van die buitengewoon doorleefde, krachtige en soulvolle strot.

Marcus King is pas 23 jaar oud maar klinkt als een doorgewinterde muzikant en herinnert aan de grote soulzangers van weleer. Hij stopt ontzettend veel gevoel en emotie in zijn zang en ook zijn teksten zijn zeer volwassen. Hij laat horen dat je niet oud hoeft te zijn om levenservaring te hebben en weet dit feilloos over te brengen. “If you wanna sing the blues, you gotta pay some dues. Cause it ain’t comin’ easy”, luidt de tekst van It Don’t Come Easy van Bettye LaVette en dat is in het geval van de jonge Amerikaanse soulzanger en gitarist meer dan waar. Hij kan zo vurig en met bezieling zingen en dergelijke teksten schrijven omdat hij in zijn korte leven al zo veel heeft meegemaakt en gezien en ook de slagen van de zweep kent. Anders is het godsonmogelijk om te doen wat hij doet. Precies om deze redenen heeft King een brug weten te slaan tussen jong en oud en zie je bij zijn shows een zeer gemêleerd publiek.

‘El Dorado’ is een gepassioneerd, indringend, soulvol album waarop zwoele retro soul, gospel, R&B, country en Southern rock gecombineerd wordt tot iets klassieks en moderns.

Marcus King heeft er samen met Dan Auerbach een tijdloze sound aan gegeven die zowel jong als oud aanspreekt. King laat wederom horen wat voor een ongekend multi-talent hij is. Hij gaat werkelijk een gouden toekomst tegemoet.

Tracklist:
01. Young Man’s Dream
02. The Well
03. Wildflowers & Wine
04. One Day She’s Here
05. Sweet Mariona
06. Beautiful Stranger
07. Break
08. Say You Will
09. Turn It Up
10. Too Much Whiskey
11. Love Song
12. No Pain

Website: Marcus King