Recensie: Mandoki Soulmates – Utopia For Realists: Hungarian Pictures

 

Mandoki Soulmates - Utopia For Realists Hungarian Pictures
Mandoki Soulmates – Utopia For Realists: Hungarian Pictures
Format: 3CD – 2CD – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2021

Tekst: Joop van Rossem

Te bestellen bij o.a. Bol.com

László, Leslie voor intimi, Mandoki vluchtte uit Hongarije, waar hij in 1953 geboren werd, naar Duitsland. In zijn nieuwe thuisland stapte hij de muziekwereld in het gezelschap Dschingis Khan, waarmee hij vierde werd in het Eurovisie Songfestival.

In de jaren daarna ontwikkelde hij zich tot veelgevraagd producer (Lionel Richie, Phil Collins), voordat hij in 1993 Mandoki Soulmates opzette, een wisselend gezelschap van muzikale grootheden waarmee hij een combi van progrock en jazz vervaardigde.

Ook voor dit nieuwe album kwamen er weer diverse iconen opdraven: Bobby Kimball (Toto), Ian Anderson (Jethro Tull), Randy Brecker, Jack Bruce en Cory Henry, om er een paar te noemen.

De cd bevat ruim een uur muziek en de aftrap wordt verzorgd door Sessions In The Village, dat begint als een klassiek pianostuk maar gaandeweg overgaat in een jazzy/proggy nummer, dat op het eind rimpelloos overloopt in het korte aantrekkelijke Utopia For Realists.

Dan is het tijd voor de lange epic Transsylvanian Dances waaraan zo’n beetje de voltallige cast aan bijdragen. Het ruim 26 minuten durende stuk is een aaneenschakeling van (modern) klassiek, prachtige vocale fragmenten en (progachtige) instrumentale thema’s, de laatste tien, voornamelijk vocale minuten zijn de mooiste. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in deze suite niet alle overgangen gestroomlijnd klinken.

Waar een man als Neal Morse moeiteloos alle tracks van een cd aan elkaar last, lijkt Transsylvanian Dances te zijn opgebouwd uit een aantal muzikale ideeën die wat plompverloren achter elkaar zijn gezet. Ondanks deze bedenkingen blijft het wel boeien.

You’ll Find Me In Your Mirror is een korte maar mooie, melodieuze popsong, Return To Budapest is de andere track van epische lengte met zijn ruim een kwartier klokkende speelduur. Het nummer begint instrumentaal maar na 1.35 minuten komt er een stukje dat lijkt op Extreme’s More Than Words, waarna het weer instrumentaal verder gaat, om op een aan Toto herinnerende manier afsluiter.

Het daarop volgende Barbaro is een vervelend en nogal vormeloos instrumentaal nummer. Het album sluit af met The Torch, een prachballad met een hoofdrol voor Supertramps John Helliwell op sax.

Tracklist:
01. Sessions In The Village
02. Utopia For Realists
03. Transsylvanian Dances
04. You’ll Find Me In Your Mirror
05. Return To Budapest
06. Barbaro
07. The Torch

Website: https://mandoki-soulmates.com/

Mandoki Soulmates