Luther Dickinson and The Cooperators – Live 2016 Feat. Sharde Thomas
Format: LP / Label: New West Records
Release: 2020

Tekst: Bert van Kessel

Veel fluit en te weinig slide

Luther Dickinson is de voorman van de North Mississippi All Stars waarmee hij rauwe, hardcore Mississippi blues speelt, een veelgevraagd sessie – (slide-) gitarist en zoon van legende Jim.

In 2016 ging hij terug naar zijn roots en presenteerde hij zich als folksinger op het geweldige folk-blues-album ‘Blues & Ballads – A Folksinger’s Songbook I’. Ter promotie hiervan ging hij met een combo kleine zalen af, zoals Normaltown Hall in Athens, Georgia waar deze opnamen gemaakt werden.

Voor een select publiek van een kleine 200 man komt  deze authentieke folk-blues met een hoog mini-drumband gehalte volkomen tot zijn recht.

Naast Luther Dckinson is er een tweede hoofdrol voor de geweldige zangeres Sharde Thomas die naast de drums ook heel dominant aanwezig is op de fife (dwarsfluit).
Zij is de kleindochter van de befaamde Otha Turner die de  Fife And Drum Band in Amerika populair heeft gemaakt. Diens geest waart nadrukkelijk rond op deze plaat en daarmee de dwarsfluit, hetgeen aanvankelijk heel verfrissend werkt, zeker in combinatie met de slide, maar wat mij betreft iets te vaak op de voorgrond  treedt.
Wel heel geslaagd is de combinatie slide/ dwarsfluit in de traditional Station Blues, de bron van de evergreen Sittin On Top Of The World.

De fraaie samenzang van beide hoofdrolspelers komt tot bloei in het olijke huppeldeuntje Hurry Up Sunrise, waarin ook gitarist Will Sexton een mooie partij meespeelt.
Het absolute prijsnummer is de trage blues Karmic Debt met een huilende slide. Op Highwater (Soldier) gaat de Luther Dickinson lekker los op zijn slide.

Als laatste twee nummers staan geprogrammeerd de bekende traditionals Shady Grove en Little Sally Walker, doch verwacht geen bluegrass of rockabilly hier. Beide nummers krijgen de straatorkest-bewerking en de soldaten marcheren zo binnen.

Tracks:
A1 Death Comes On Wings Of Crepe / Blind Lemon And The Hook Man
A2 Hurry Up Sunrise
A3 Karmic Debt
A4 Highwater (Soldier)
A5 Station Blues
B1 Mean Ol’ Wind Died Down
B2 Bang Bang Lulu
B3 Chevrolet
B4 Shady Grove
B5 Little Sally Walker

Website: Luther Dickinson