Lunar Swamp – UnderMudBlues
Format: CD (EP) – Digital / Label: Burning Coffin Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een stonerdoom release is bij mij pas geslaagd als ik na beluistering van de release helemaal murw geslagen en halfdoof achterblijft. Het Italiaanse trio Lunar Swamp (uit het plaatsje Catanzaro) heeft dit in ruime mate bij mij voor elkaar gekregen.

Mark Wolf (zang, harmonica), Machen (gitaar, bas) en S.M. Ghoul (drums) hebben een verleden in de doomband Bretur en hebben na een single nu een EP met hierop vijf nummers uitgebracht.

Hun geluid is supertraag en vooral superzwaar te noemen met een zeer naargeestig sfeertje. Daar dragen de gekwelde en wanhopige vocalen van Mark Wolf zeker aan bij. Meestal klinkt hij even desolaat als Ian Curtis van Joy DIvision.
Het trio stapelt laag na laag van fuzzende gitaren op elkaar met een geluid als resultaat, dat klinkt alsof zich een bijennest in je speakers heeft genesteld.

Na een intro met een uil opent het trage en naargeestige Shamanic Owl. Een nummer met een zwaar gonzend stonerdoom geluid waarin ook een bluesy slidegitaar en bluesharp opduiken. Halverwege geeft een sprankelende break iets verlichting. Dat duurt slechts even want de break wordt zorgvuldig, langzaam, vermorzeld door de voortsjokkende monsterriffs.
Ook in het onstuitbaar traag riffende The Crimson River duiken bluesinvloeden op en het nummer krijgt zowaar ineens een trage boogie injectie waar de bluesharp zich naargeestig huilend bijvoegt.
Als je bands als Blue Cheer, Black Sabbath en Mountain al log en hard vond klinken, kan je je geluk niet op met Magic Circle At Twin Moons. Een nummer dat naadloos bij het geluiid van deze bands aansluit. De zang van Mark Wolf klinkt hier uitermate getergd.
De bluesy gitaar duikt weer even op in het intro van Green Swamp waarna de volgende indrukwekkende sombere stonerdoom over je heen walst. Hier klinkt Mark trouwens als een mix van Ian Curtis en Ian Astbury.
Nadat het onweer is losgebarsten verrast Lunar Swamp ons met een akoestisch nummer, Creeping Snakes. Dat maakt de sfeer er echter niet minder donker door want dit nummer heeft een Black Widow achtig donker geluid.

Deze EP van Lunar Swamp zuigt mij tergend langzaam hun moeras binnen om mij nooit meer los te laten….

Aan mij hebben zij een gewillig slachtoffer.

Tracklist:
01. Shamanic Owl
02. The Crimson River
03. Magic Circle At Twin Moons
04. Green Swamp
05. Creeping Snakes

Website: Lunar Swamp