Luke Haines & Peter Buck – Beat Poetry for Survivalists
Format: CD -LP – Digital / Label: Cherry Red Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Op welk album vind je Byrds-achtig gitaarwerk? Sitars? Liedjes over Andy Warhol en een apocalyptisch strand? De nachtmerrie van een radiostation dat alleen maar liedjes van Donovan draait. Liberace en mannen die jagen op Big Foot! Als je nu altijd gedacht hebt ‘zo iets zou ik graag eens willen horen’. Dan zoek niet verder, dit is het album voor je.

Peter Buck kennen we natuurlijk als de gitarist van R.E.M. Luke Haines was zanger en gitarist van de minder bekende band de Auteurs. Beide mannen leerde elkaar kennen toen Buck op een tentoonstelling een schilderij van Haines wilde kopen. Na de eerste kennismaking besloten de mannen op samen een album te gaan maken.  

Het album laat zich luisteren als een uiterst, wonderlijke mixtape. Een kleurrijke trip waarin de gitaarklanken van de jaren zestig, de straatvibe van Lou Reed, de psychedelica van Jefferson Airplane is  gemixt met het DIY karakter van na de punk en New Wave. Geen muzikale wending of gekke tekst is daarmee onmogelijk. Een knotsgekke geheel van vreemde teksten maar ook scherp gitaarwerk. Eventueel is het ook nog te vergelijken alsof Frank Zappa frontman was geworden van R.E.M, beetje vreemd maar wel lekker.

Met dit album wordt ook nog weer duidelijk hoezeer we in het rijtje der grote rocknamen de heren uit Atlanta stiekem eigenlijk wel missen! De pijn is eventueel te verzachten door in je hoofd de stem van Haines te vervangen door die van Michael Stipe.

Tracklist:
01. Jack Parsons
02. Apocalypse Beach
03. Last of the Legendary Bigfoot Hunters
04. Beat Poetry for the Survivalist
05. Witch Tariff
06. Andy Warhol Was Not Kind
07. French Man Glam Gang
08. Ugly Dude Blues
09. Bobby’s Wild Years
10. Rock ‘n’ Roll Ambulance

Website:
https://en.wikipedia.org/wiki/Luke_Haines
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Buck