Larkin Poe – Self Made Man
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Tricki-Woo Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Vanaf de hoes van hun vijfde album kijken de zusjes Rebecca (zang, gitaar) en Megan Lovell (gitaar, lap-steel, synthesizer), oftewel Larkin Poe, op je neer. De ene zus met een blik van “niet dichterbij komen, anders krijg je een knal” en de andere zus met een blik van “ik ben wel nieuwsgierig, kom maar dichterbij dan krijg je misschien een kus”.

In elk geval blijkt uit hun houding dat dit zusjes zijn waar we flink rekening mee moeten houden!

Ooit begonnen de zusjes als een traditionele bluegrass act maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardige bluesrock act. Hun geluid typeert zich door een vrijwel constant aanwezig broeierig snijdend geluid, waarvoor met name de lap-steel van Megan verantwoordelijk is.

Op hun album worden de zussen bijgestaan door Tarka Layman (bas), Kevin McGowan (percussie) en in éen nummer door Tyler Bryant, de echtgenoot van Rebecca, op gitaar.

Het album opent met She’s A Self Made Man, dat opent met “If Six Was Nine”-achtige klanken om vervolgens als een broeierig groovend bluesrock nummer verder te gaan. Opvallend hierbij zijn de zeer soulvolle zang van Rebecca, die klinkt als een mix van Ann Wilson en Joss Stone, en de Duane Allman-achtige gitaarpartij van Megan.
Vervolgens is Holy Ghost Fire een ongepolijst funky groovend nummer met een zinderende bluessfeer. Het stampende Keep Diggin’ is zeer aanstekelijk met een haast swamp-achtig geluid en een vurig snijdende lap-steel.
Tyler Bryant is te horen in Back Down South, dat al even broeierig stampt als het voorgaande nummer. In de tekst hoor je allerlei muziekgrootheden voorbijkomen als Little Richard, James Brown en Charlie Daniels. Tears Of Blue To Gold gaat meer de rockkant op. De zusjes laten de blues hier even los en komen met eem mix van Joan Jett-achtige powerpop en country tevoorschijn met een luchtig en sprankelend resultaat.
Met God Moves On The Water keren ze weer terug bij de blues. Dit keer vermengd met een intens Staples Singers-achtig gospelgeluid. Ook hun versie van Pat McLaughlin’s Every Bird That Flies klinkt zeer broeierig.
De boogie is te horen in het sompige Scorpion met een vibrerende synthesizer en een scheurende lap-steel. Na de hemels zwevende meerstemmige zang van het intro van Danger Angel ontstaat een zinderende trage countryblues. Het luie en funky Ex Con zit daarna in het gebied van the Rolling Stones en John Hiatt.
Tot slot keren de zusjes even terug naar hun bluegrass roots in het lichtvoetig huppelende Easy Street.

Met dit album vindt Larkin Poe met het grootste gemak aansluiting bij het steeds meer uitdijende vrouwelijke bluesrock kamp.

Tracklist:
01. She’s A Self Made Man
02. Holy Ghost Fire
03. Keep Diggin’
04. Back Down South (ft. Tyler Bryant)
05. Tears Of Blue To Gold
06. God Moves On The Water
07. Every Bird That Flies
08. Scorpion
09. Danger Angel
10. Ex Con
11. Easy Street

Website: Larkin Poe