Kim Mitchell – The Big Fantasize
Format: CD – LP – Digital / Label: El Mocambo
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

In het eigen Canada een grote rockmeneer, in Europa flink ondergewaardeerd: Kim Mitchell.

Omdat Muziekkrant OOR de loftrompet stak over de Canadese band Max Webster, mede opgericht door Mitchell, schafte ik destijds enkele lp’s van de heren aan en dat was een prima investering. Hun aparte vorm van hardrock sprak me aan en ik vond het dan ook jammer dat de groep ophield te bestaan.

Wat er van de andere leden is terecht gekomen, is me onbekend, maar Mitchell (1952) opteerde gelukkig voor een solocarrière die hem zoals gezegd vooral in Canada succes opleverde, waar het merendeel van zijn werk de hitlijsten behaalde.
Een van zijn albums, ‘Itch’ uit 1994, draai ik nog wel eens louter voor het plezier en zoals het er nu voor staat, gaat dat met dit nieuwe werkje ook gebeuren.

https://youtu.be/gSF-6QH1NNI

‘The Big Fantasize’ is zijn zevende studio-album waarop we maar liefst dertien jaar hebben moeten wachten. Mitchells platen zijn in de platenwinkels meestal te vinden onder het kopje melodieuze hardrock, maar op dit nieuwe schijfje zou ik de 68-jarige eerder het etiket singer-songwriter opplakken. Zijn invloedenpalet is ook uitgebreider dan hardrock.

Opener Red Horizon is een prachtballad met lieve strijkers en ook Summer Lovers Autumn Wine en Best I Never Had zijn mooie rockballads waarin de volbloed rockstem van Mitchell excelleert.
Rock zoals hij vroeger veel afleverde, is te vinden in 2Up2BDown, Wishes en Time To Stay zijn fraaie rootsy rockers, terwijl hij zich in The Old Marriage Waltz op het soulpad begeeft en hij in Montgomery een sfeertje oproept dat aan Bruce Springsteens I’m On Fire doet denken.
Enige misser is My Georgian Bay,een nummer met een irritante melodielijn en een adhd-arrangement.

Conclusie: goed dat hij een teken van leven geeft met dit uitstekende album !

Tracklist:
01. Red Horizon
02. 2Up2BDown
03. Summer Lovers Autumn Wine
04. Wishes
05. My Georgian Bay
06. Best I Never Had
07. Montgomery
08. The Old Marriage Waltz
09. Time To Stay

Website: Kim Mitchell