Kat Pearson – My Roots
Format: CD – Digital / Label: Tone Trade Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat Kat Pearson al een tijd actief is in de blueswereld is heel goed te horen op haar nieuwe, derde, album. Een zeer intiem en persoonlijk album waarop ze de focus legt op de roots van haar familie.

Deze familie stamt af van de Afrikaanse slaven en kwam uiteindelijk op een plantage in Tennessee terecht.

Kat werd geboren in Californië en heeft haar nieuwe album live opgenomen in de Londense Resident Studio samen met haar partner, producer en gitarist Francesco Accurso.

Het album heeft een zeer intieme en ontspannen sfeer, die vaak jazzy is. En dat is niet verwonderlijk aangezien Kat en Francesco begeleid worden door het Marco Marzola Jazz Trio, bestaand uit Marco Marzola (bas), Nico Menei (piano) en Lele Barbieri (drums).

De blues en de jazz gaan hier dus hand in hand met een geluid, dat doet denken aan de jazzy periode van Van Morrison op zijn “Moondance” album.

Er wordt geopend met de zijdezachte warme ballad Cane Creek over Kat’s familie in Tennessee. Een nummer met een intiem brandende slidegitaar en Kat’s soulvolle zang, die af en toe naar “spoken word” neigt.
Daarna volgt de ontspannen funky blues Can’t Leave It Alone met een J.J. Cale-achtige loomheid waarin de stem van Kat volledig tot wasdom komt, naast de jazzy swingende piano en de zacht priemende bluesgitaar.
Vervolgens is de bonus track Labour’s Train een venijnig pompende shuffle met een schroeiende slidegitaar. Het nummer bevat een boodschap van Kat’s vader “You got to love and educate yourself, remember every day that we still carry them chains from aboard that labour train”.
Nothing Left To Lose is een sprankelende funky shuffle met een zeer warm groovende jazzy bas. Ode To My Mother is een zeer intiem eerbetoon aan Kat’s moeder met schitterend uitwaaierend gitaarspel.
In het zacht wiegende The Truth zit overduidelijk een jazzy “Moondance” (Van Morrison) sfeertje met een tevreden brommende bas en zacht bijtend gitaarspel. Until I Get What I Want is een trage schurende rauwe blues met een hoofdrol voor de branderige slidegitaar van Francesco Accurso. De hoofdrol in de ontspannen shuffle When The Blues Is Over wordt door de soepel “lopende” bans van Marco Marzola opgeëist.
De afsluiter van het album is Where I Belong. E en luie soulballad met een flink “Bring It On Home To Me” sfeertje.

Het nieuwe Kat Pearson album is een zeer indrukwekkend, warm en intiem album geworden.

Een dikke aanrader!

Tracklist:
01. Cane Creek
02. Can’t Leave It Alone
03. Labour’s Train (bonus track)
04. Nothing Left To Lose
05. Ode To My Mother
06. The Truth
07. Until I Get What I Want
08. When The Blues Is Over
09. Where I Belong

Website: Kat Pearson