Josh White – The Josh White Stories vol. I & II
Format: CD – LP – Digital / Label: Jasmine Records
Release:2020

Tekst: Filip Heidinga

Hopelijk hoef ik de lezers van Bluestown Music niet uit te leggen wie Josh White was. Maar voor de enkele blues liefhebber die hem nog niet kent, hierbij een kort introductie (nou ja, kort… Zo kort mogelijk).

Josh White werd geboren in 1914 in Greenville, South Carolina. Als jongetje van zeven ging Josh al het huis uit om mee te touren met een blinde straatzanger om voor hem de munten op te pakken die de mensen voor hem neer gooiden. Het was een erg hard bestaan maar zijn moeder kreeg elke week twee dollar voor zijn werk.
In 1927 (White is intussen dertien) kreeg hij voor het eerst de kans om mee te spelen op platen van andere artiesten. Ook mocht hij samen met de blinde zanger, waar hij lang mee heeft getourd, Joe Taggart een album opnemen.
Dit album kwam uit als ‘Blind Joe Taggart & Joshua White’ en White werd hiermee de jongste artiest die ooit een album heeft opgenomen tijdens de Amerikaanse “race records” tijdperk.
Tijdens de jaren dertig maakt White een aantal gospel album voordat hij blues begint te spelen (iets wat zijn moeder zag als de muziek van de duivel).
Langzaam aan groeit de populariteit van White en speelt hij zelfs in een aantal musicals op Broadway. In de jaren 40 groeit de populariteit van White nog meer en raakt hij zelfs bevriend met Franklin- en Eleanor Roosevelt. Het ene succes na het andere volgt voor White.
De jaren 50 zal echter weinig goeds brengen voor één van de meest succesvolle zwarte artiesten van de jaren 40. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van de Communistische partij en op een zwarte lijst geplaatst.
Werken in Amerika werd White onmogelijk gemaakt en daarom vertrok hij voor een paar jaar naar Londen waar hij nieuwe albums bleef maken. Halverwege de jaren 50 keert White terug naar Amerika maar zijn gezondheid begint hem parten te spelen. Hij blijft optreden en zal uiteindelijk in 1969 overlijden. Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over Josh White en zijn werk maar ik schreef al: ik hou het zo kort mogelijk.

In 1956 kwam de LP ‘The Josh White Stories volume 1’ uit en twee jaar later zal het vervolg verschijnen ‘The Josh White Stories volume II’. Beide LPs zijn later nog meerdere keren uitgebracht maar waren tot nu toe nog niet uitgebracht op cd. Daar is dus nu verandering in gekomen met deze release, die ook nog ge-remastered is.

Beide LPs (‘The Josh White Stories volume I en II’) werden in Amerika en Europa uitgebracht, in een periode waarin White weer langzaam populair werd in Amerika en in Engeland ook steeds bekender werd, vooral door zijn werk voor de Britse radio. Beide LP’s werden dus uitgebracht om het publiek opnieuw kennis te laten maken met de muziek van Josh White.
Vreemd genoeg staat zijn grootste hit One Meatball niet op deze albums, ook andere hits van White staan niet op volume I of II. Hierdoor is The Josh White Stories dus een soort ‘best-off’ album zonder de grote hits. Is dat erg? Helemaal niet. ‘The Josh White Stories volume I en II’ bevatten allebei twaalf geweldige nummers, soms met een gesproken introductie door Josh White.

Kortom: Josh White heeft enorm veel invloed gehad op verschillende grote artiesten en heeft vele prachtige nummers op zijn naam staan, dus mochten er anno 2020 nog blues liefhebbers zijn die niet bekend zijn met Josh White, dan is dit je kans om kennis te maken met deze bluesgitarist en zanger.
Mocht je de muziek van Josh White wel kennen dan weet je wat je te wachten staat: echte Delta-blues uit de jaren 40. Een album die elke bluesliefhebber gehoord moet hebben.

Tracklist:
The Josh White Stories volume I
01. Boll Weevil
02. Watercress
03. Watcha Gonna’ Do When The Meat Gives Out?
04. I’m A Mean Mistreater
05. Frankie And Johnny
06. The House Of The Rising Sun
07. Dupree Blues
08. Cotton-Eyed Joe
09. Nobody Knows You When You’re Down And Out
10. When I Lay Down And Die, Do Die
11. Hard Times Blues
12. Never Said A Mumblin’ Word

The Josh White Stories volume II
13. Good Morning, Blues
14. The Gray Goose
15. You Won’t Let Me Go
16. Don’t Smoke In Bed
17. Trouble In Mind
18. Sometimes I Feel Like A Motherless Child
19. Two Little Fishes (And Five Loaves of Bread)
20. I Know Moonlight
21. Red River
22. I Had A Woman
23. Fine And Mellow
24. Strange Fruit

https://en.wikipedia.org/wiki/Josh_White