Johnny Mastro  – Elmore James For President
Format: CD / Label: Continental Blue Heaven – Continental Record Services
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Zanger en mondharmonicaspeler Johnny Mastro leerde het ambacht in de bluesclubs van California, met als mentor Laura Mae “Mama”Gross , vandaar de naam van zijn begeleidingsband.

Later verkaste hij naar New Orleans waar deze plaat live in de Music Shed studio werd opgenomen. In New Orleans werd zijn muziek voorzien van een vlijmscherp, bijna maniakaal randje, met ruige vervorming van stem, harmonica en gitaar als zijn handelsmerk. Waar Lester Butler ophield, gaat Johnny Mastro nog een paar stappen verder. Hij bewandelt geen platgetreden bluespaden, maar maakt zijn optredens en albums tot een bijna hallucinerende luistervaring; de hoes met de vertigo spreekt wat dat betreft boekdelen. Bijna alle nummers worden gekenmerkt door zware riffs, waar de scheurende gitaar en schurende mondharmonica overheen schieten

Johnny Mastro schreef 10 van de 13 tracks. Daarnaast zijn er covers van Hound Dog Taylor (die mag vice-president worden), Sonny Boy Williamson en Lazy Lester.

Losse nummers accentueren is ondoenlijk, want het album is eigenlijk een voortdurende doorstampende psychedelische bluestrip, met heerlijk vlammende gitaarsolo’s over de stomende riffs en her en der  swingende New Orleans blazers.

Johnny Mastro’s voodoo blues is geen lichte kost; voor de ingewijde valt er erg veel te genieten.

Tracks:
01. Elmore James for President
02. Red Guitar
03. See Me In The Evening
04. Child Wolf
05. If You Think I’ve Lost You
06. Wildman Call
07. Last Dance in Memphis
08. Baby Don’t Worry
09. Rampart Street
10. Like Marie Laveau
11. One More Time
12. The Bottle Won’t Save You
13. Little Freddie Is King

Zang en mondharmonica: Johnny Mastro
Gitaar: Smokehouse Brown
Bariton gitaar: John Fohl
Drums: Jimmy Goodall
Percussie:Lisa Gee
Saxofoon: Tom Eisenhood

Website: Johnny Mastro