Jim Lauderdale – When Carolina Comes Home Again
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Yep Roc
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Jim Lauderdale is geboren op 11 april 1957 in Troutman, Noord Carolina. Hij groeit op in Due West, Zuid Carolina. Behalve zingen leert Lauderdale op 11-jarige leeftijd drummen, op zijn 13e mondharmonica en op zijn 15e banjo spelen. Hij wordt al op jonge leeftijd gegrepen door de bluegrassmuziek van Ralph Stanley.

De muziek van Lauderdale bestrijkt een breed spectrum, van bluegrass, country, blues tot americana. Hij speelt in verschillende bands waaronder die van Floyd Domino en Buddy Miller. In 1991 verschijnt zijn solodebuutalbum ‘Planet of Love’, dat geproduceerd wordt door Rodney Crowell en John Leventhal.

Vorige maand verscheen ‘When Carolina Comes Home Again’, het drieëndertigste album van Jim Lauderdale. Op dit album gaat de in Nashville, Tennessee, woonachtige Lauderdale terug naar zijn roots, de bluegrassmuziek en brengt hij een muzikaal eerbetoon aan zijn geboortestaat Noord Carolina.
Lauderdale schreef een aantal van de dertien songs op het album samen met anderen. Het album is opgenomen in Echo Mountain Recording in Asheville, Noord Carolina.
Muzikaal wordt hij o.a. bijgestaan door leden van de uit Noord Carolina afkomstige bands Balsam Range, Songs from the Road Band, Steep Canyon Rangers en Town Mountain. En door Matt Pruett (banjo), Aaron Ramsey (mandoline), Pattie Hopkins Kinlaw (fiddle) en de gitaristen Nick Dauphinais en Presley Barker.  

Het samen met John Oates geschreven openings- en titelnummer When Carolina Comes Home Again begint heel rustig met een akoestische gitaar maar al snel gaat het tempo omhoog en evolueert het nummer tot uptempo bluegrass. Ook As a Sign, de eerste single van het album, dat Lauderdale samen schreef met de vorig jaar overleden singer-songwriter en dichter Robert Hunter (o.a. bekend van zijn teksten voor The Grateful Dead), is pure bluegrass.
Drie songs zijn mede geschreven door Charles R. Humphrey III, bassist van Steep Canyon Rangers, het countryachtige Misery’s Embrace, de tranen trekkend mooie countryballad The Last To Know en het met een bluegrasssaus overgoten You’ll Have To Earn It.
In het met activist Si Kahn geschreven Cackalacky is de rauwe fiddle van Pattie Hopkins Kinlaw de aandachtstrekker. Banjospeler Graham Shapre van Steep Canyon Rangers is mede auteur van It Just Takes One To Know. Lekkere uptempo country met mooie samenzang en fraaie banjo en mandoline.
You’ve Got This is uptempo countryrock in de stijl van The Flying Burrito Brothers en in het melodieuze Mountaineer lossen de akoestische gitaar-, de banjo- en de mandolinesolo’s elkaar vrolijk af.
Schitterend is de countryballad I’m Her To Remind You, met een huilende fiddle en een fraaie akoestische gitaarsolo. Lauderdale schreef dit nummer samen met countryzangeres Sara Douga (the ‘pistol’ in Nashville).
De laatste drie nummers zijn weer pure bluegrass. In Moonrider horen we weer een spetterende fiddle en in Spin A Yarn mag de mandoline excelleren. Met Better Than You Found It, mede geschreven door Logan Ledger, wordt het album voortreffelijk en geheel in stijl afgesloten.  

Conclusie:
Jim Lauderdale heeft met When Carolina Comes Home Again een prachtige ode gebracht aan de bluesgrass in het algemeen en aan Noord Carolina in het bijzonder.   

Tracks:
01. When Carolina Comes Home Again
02. As a Sign
03. Misery’s Embrace
04. The Last To Know
05. It Just Takes One To Wander
06. Cackalacky
07. You’ll Have To Earn It
08. You’ve Got This
09. Mountaineer
10. I’m Here To Remind You
11. Moonrider
12. Spin a Yarn
13. Better Than You Found It

Website: Jim Lauderdale