James Booker – Classified
Format: vinyl LP / Label: Craft Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het veel te korte leven van pianist en zanger James Booker uit New Orleans is een voorbeeld van één van de vele dramatische verhalen uit de muziekgeschiedenis.

Op zeer jonge leeftijd werd James aangereden, door een ambulance nog wel, waardoor hij zijn hele leven lang bleef hinken. Erger was dat hij hierdoor ook een verslaving aan morfine, en later ook nog andere drugs en alcohol overhield.

James overleed dan ook op 43-jarige leeftijd in 1983.

Muzikaal gezien was er gelukkig genoeg te genieten. Zo speelde James op opnames van o.a. Fats Domino, Smiley Lewis en Lloyd Price en maakte hij deel uit van Dr. John’s Bonnaroo Revue en de Jerry Garcia Band.

In 1983 werd zijn ‘Classified’ album opgenomen in de Ultrasonic Studios in New Orleans met producer Scott Billington (o.a. bekend door zijn producties voor Duke Robillard, Johnny Adams en Marcia Ball).

De opnames verliepen door de verslechterende gezondheid van James zeer moeizaam.

De eerste twee dagen kwam er vrijwel niets uit de handen van James. Groot was de verbazing van producer Scott Billington toen James op dag drie alle nummers van het album in zo’n vier uur tijd opnam!

Op de meeste nummers van het album is James solo te horen. Zoals in de cover van het Titus Turner nummer All Around The World, ook/beter bekend als “Grits Ain’t Groceries”. Ondanks de beroerde gezondheid van James klinkt hij hier nog steeds krachtig pompend en rockend en dat geldt ook voor zijn zang.
Roger Miller’s King Of The Road is verrassend genoeg getransformeerd tot een hoekig rollende pianoblues waarin James zowel weelderig als bluesy pompend klinkt.
Uiteraard mag een Professor Longhair Medley niet ontbreken. Soepel swingend werkt James zich hier door Bald Head en Tipitina heen. Ook de traditional Swedish Rhapsody wordt door James, al sprankelend, geheel naar zijn hand gezet.
Op sommige nummers zijn James Singleton (bas), John Vidacovich (drums) en de fameuze saxofonist Alvin “Red “ Tyler te horen. De cover van het Fats Domino nummer One For The Highway heeft de typerende Fats Domino stijl, dus warm en intiem.
James geeft het popnummer Baby Face de sprankelende New Orleans bewerking met zijn spetterende pianospel en pompende saxofoon van Alvin “Red” Tyler. In Angel Eyes is James zeer intiem en jazzy te horen in de beste Mose Allison traditie terwijl hij zich in If You’re Lonely ineens als crooner ontpopt.
In de afsluiter Three Keys laat James nog één keer zijn unieke en rockende pianoswing horen…..

James Booker verdient een ereplaats in de New Orleans muziekgeschiedenis naast Professor Longhair en Allen Toussaint.

Verplichte kost voor elke bluesliefhebber!

Tracklist:
01. All Around The World
02. One For The Highway
03. King Of The Road
04. Professor Longhair Medley: Bald Head/Tipitina
05. Baby Face
06. Swedish Rhapsody
07. Classified
08. Lawdy Miss Clawdy
09. Angel Eyes
10. Hound Dog
11. If You’re Lonely
12. Three Keys

Website: Craft Recordings