Jakko Jakszyk, Robert Fripp and Mel Collins – A Scarcity Of Miracles (A King Crimson ProjeKct)
Format: CD – DVD 5.1 surround sound – Vinyl / Label: Discipline Global Mobile Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is jaren geleden dat er nieuw werk van de progrockglegende King Crimson verscheen. Het vermoeden bestaat dan ook dat leider Robert Fripp de stekker uit die band heeft getrokken.

Maar King Crimson fans hoeven niet te wanhopen want zij kunnen zich uitstekend vermaken met dit nieuwe album, dat onder de naam Jakko M. Jakszyk, Robert Fripp & Mel Collins, als een King Crimson proje(K)ct is uitgebracht.

Jakko M. Jaszyk is een zanger, gitariste en toetsenist, die deel uitmaakte van King Crimson (en ook van Level 42 en the 21st Century Schizoid Band) terwijl Robert Fripp (gitaar, soundscapes) en Mel Collins (altsaxofoon, sopraansaxofoon en fluit) natuurlijk deel uitmaakten van de legendarische progband.

Als dan ook nog eens bassist en Chapman Stick bespeler Tony Levin en drummer Gavin Harrison (o.a. Porcupine Tree) aanschuiven moet het wel heel raar lopen als het vertrouwde King Crimson geluid niet opduikt.

En dat is dan ook volop aanwezig op dit album. Veelal vermengd met warme ambient achtige klanken, Oosterse invloeden, jazz en in één nummer eigenzinnige rock.

De opener van het album, A Scarcity Of Miracles, is een zwevend nummer met een behoorlijk hoog ambient gehalte, met zacht gitaarspel, een sprankelende sax en de warme stem van Jakko, die zich met gemak in het rijtje van Greg Lake en John Wetton kan scharen. Een heerlijk ouderwets prognummer!
Jakko opent The Price We Pay op de Chinese Gu Zheng, een Chinese citer. Het nummer ontwikkelt zich tot een warm stuwend prognummer waarin Fripp op zijn geheel eigen wijze, eigenzinnig en snijdend te horen is.
Ook Secrets is een voorbeeld van een majestueus prognummer met een flink ambient gehalte met een hoofdrol voor de zacht snijdende gitaar en de dwarrelende sax. Halverwege leggen Tony Levin en Gavin Harrison een haast funky groove neer.
The Other Man is het heftigste nummer van het album. Mysterieus en donker met behoorlijk heftig snijdend gitaarspel en de hard pompende bas van Tony Levin.
Haast jazzy gitaarklanken openen de afsluiter The Light Of Day. Dit ruim negen minuten lange nummer is te omschrijven als een zeer eigenzinnige prog/ambient/free jazz jam die zich langzaam aan ontwikkelt tot een donker dreigend prognummer.

Liefhebbers van de progrock kunnen absoluut niet om dit schitterende album heen. En de fans van King Crimson worden hier op een zeer prettige wijze zoet gehouden…

Tracklist:
01. A Scarcity Of Miracles
02. The Price We Pay
03. Secrets
04. This House
05. The Other Man
06. The Light Of Day

Website: Discipline Global Mobile Records