Recensie: Isabelle de Spoelberch – Appel À La Source

 

Isabelle de Spoelberch - Appel À La Source

Isabelle de Spoelberch – Appel À La Source
Format: 2CD / Label: Seyir Muzik Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De harp is een instrument, dat hoofdzakelijk bekend is door het gebruik in de klassieke muziek en bij sommige folkartiesten zoals de Franse Alan Stivell.
De Vlaamse harpiste
Isabelle de Spoelberch werd al op jonge leeftijd gegrepen door het geluid van de harp en studeerde het instrument op de Fachschul für
Streich und Zupfinstrumentenbau in Hallstatt, Oostenrijk.

Op haar debuutalbum neemt ze je mee op een indrukwekkende ontdekkingsreis langs verschillende muzikale paden en culturen.

De nummers, die solo door Isabelle worden uitgevoerd op de Keltische Harp zijn stuk voor stuk als sprankelend en betoverend te betitelen. Zoals haar Solo Harp improvisaties op dit album.

In Utopie bespeelt ze de Finse Kantele, een instrument dat familie is van de citer. Door de medewerking van Emre Gűltekin op de Saz en Bijan Chemirani op de Iraanse percussie instrumenten Daf en Tombak heeft het nummer een bedwelmend Arabisch geluid.

In Freudenfest Des Lebens draagt Franz Reschenhofer een gedicht voor begeleid door het betoverende geluid van de Keltische harp. Keltische folk komt aan bod in Cig A Chwrw met een hoofdrol voor de oud van Tristan Driessens.

Het geluid van de Doedoek, een Armeens blaasinstrument, doet in Harp And Duduk Dialogue I en II aan het geluid van een saxofoon denken. Het instrument wordt in deze duetten bespeeld door Vardan Hovanissian.

Bijzonder, en daardoor erg intrigerend, is La Souffle D’École door de keelzangvan Raphaël De Cock in een avant-gardistisch muzikaal landschap.

Hoogtepunten van de tweede schijf zijn Prière Pour L’Eau met weemoedige zang van Moussa Niang en de smachtende Bengalese traditional Dilki Doya. Ook de vocale mantra Appel À La Source mag niet onvermeld blijven.

Het debuut van Isabelle de Spoelberch is een indrukwekkend album geworden waarop je wordt voorgesteld aan niet alledaagse instrumenten en muziekstijlen.

Website: https://seyirmuzik.com/

Isabelle de Spoelberch - Appel À La Source - back