Irma Thomas – Chicago Blues Fest ’89 – KGNU Broadcast
Format: CD / Label: Blue Cactus
Release: 2020

Tekst: Mark Harmsma

Als de huidige lockdown tot gevolg heeft dat, door gebrek aan inkomsten uit toeren, artiesten en platenlabels oude opnames gaan afstoffen en releasen, dan heeft dat in het geval van deze show van Irma Thomas & the Professionals goed uitgepakt en is dat wellicht het enige lichtpuntje voor de muziekliefhebber vandaag de dag.

Deze zinderende show van Irma Thomas & the Professionals is zeer terecht afgestoft, “digital remastered” en op cd uitgebracht. The Soul Queen of New Orleans en haar Professionals zetten een hele fijne soul-set neer, waarvan de ruime helft uit ballads bestaat.

De keuze voor een set met veel langzame nummers past the Soul Queen prima, en ook hier laat ze (net als op bijvoorbeeld de Muscle Shoals klassieker, cultplaat en must have “In Between Tears”) zien dat ze makkelijk hoort in het rijtje van Aretha, Etta, Candi Staton, Carla Thomas, Ruth Brown en Mavis Staples.
De keuze voor een rustige set kan overigens ook zijn ingegeven doordat the Queen geprogrammeerd stond tussen veel gitaar- en/of gillende mondharmonica’s, maar die affiche krijg ik zo snel niet tevoorschijn gegoogled.

Ten tijde van het optreden op de zesde editie van het Chicago Blues Festival in 1989 was juist haar album ‘The Way I Feel’ uit, waarvan ze een aantal nummers speelt zoals de opener, Marvin Gaye’s Dancing in the Street, de fijne soulblues Sorry Wrong Number en de fijne afsluiter van de set I’m Gonna Hold You To Your Promise.
Ook het 1986 album ‘The New Rules’ – waarmee ik begonnen ben – is vertegenwoordigd met de titelsong, en verder treffen we vooral de klassiekers al I Needed Somebody, You Can Have My Husband, I Wish Someone Would Care, Ruler Of My Heart en natuurlijk haar eerste hit It’s Raining. Eigenlijk ontbreekt alleen haar “Time Is On My Side”.

Hoe dan ook: dit is een hele fijne show, die iedere liefhebber van soul, zangeressen, New Orleans werk en zeker de Irma-fans onmiddellijk moet aanschaffen.

Is er dan geen enkel smetje op deze heruitgave? Tsja, dan komt – voor mijn trouwe lezers – toch weer een oud stokpaardje. Hoe kun je zo’n grote artiest als Irma Thomas op zo’n groot festival neerzetten, en dan voor de toetsenist niet even een brullende Hammond B3 neerzetten, maar in plaats daarvan een plastieken keyboardje? Dat soort dingen begrijp ik dus niet. En om die reden is toch het eerste album om te kopen, voor hen die willen kennismaken met Irma Thomas, de live ‘Simply The Best’.
Want dit album, opgenomen ‘Live at Slim’s, San Francisco’, heeft dat oude vertrouwde Hammond geluid dat we anders missen in Southern Soul en Gospel.
Alle andere verzamelaars en minder-principiëlen zijn waarschijnlijk niet tot deze laatste zinnen van de recensie gekomen, ze zijn immers al onderweg naar de platenzaak – en zullen niet van een koude kermis thuiskomen.

 

Tracklist:
01. Icecube Slim Introduces The Professionals (Live) (Remastered)
02. Band Instrumental (Live) (Remastered)
03. Dancing In The Street (Live) (Remastered)
04. I’m Gonna Cry Till My Tears Run Dry (Live) (Remastered)
05. The New Rules (Live) (Remastered)
06. I Needed Somebody (Live) (Remastered)
07. I’ve Been Lovin’ You Too Long (Live) (Remastered)
08. Sorry Wrong Number (Live) (Remastered)
09. You Can Have My Husband (Live) (Remastered)
10. I Wish Someone Would Care (Live) (Remastered)
11. Ruler Of My Heart (Live) (Remastered)
12. It’s Raining (Live) (Remastered)
13. I’m Gonna Hold You To Your Promise (Live) (Remastered)