Iggy Pop – The Bowie Years
Format: 7CD –  Digital / Label: UMC (Universal Music)
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Na de verschijning van David Bowie’s album ‘Station To Station’, verhuisde David eind 1976 naar Berlijn (aan de Hauptstraße 155 in het stadsdeel Schöneberg) om van zijn overmatige drugsgebruik af te komen en deels vanwege zijn groeiende interesse in de Duitse muziekscene. Hij besloot zijn vriend Iggy Pop onder zijn hoede te nemen en sleepte hem mee.

Met zijn protopunk band The Stooges (1967-1974) had Iggy Pop helaas geen succes geboekt. De band verkocht nauwelijks platen en had weinig publiek. Bowie produceerde eerder al ‘Raw Power’, het derde album van The Stooges, waardoor de vriendschap tussen de twee ontstond en hij besloot hem wederom te helpen. Dit keer wel met succes. Iggy Pop schreef in samenwerking met David Bowie zijn eerste twee solo platen ‘The Idiot’ en ‘Lust For Life’, beide uit 1977. Tevens produceerde David ‘The Idiot’ en coproduceerde ‘Lust For Life’ met Iggy en Colin Thurston onder de naam Bewlay Bros.
Een interessant weetje is dat ‘Lust For Life’, in tegenstelling tot alle drie de ‘Berlin Trilogy’ albums van Bowie (‘Low’ (1977), ‘Heroes’ (1977) en ‘Lodger’ (1979)), volledig is opgenomen en gemixt bij opnamestudio Hansa Tonstudios in Berlijn en in dat opzicht het enige echte ‘Berlin’ album is van de vijf platen die met dat tijdperk geassocieerd worden. Alleen ‘Heroes’ van Bowie werd grotendeels in de stad opgenomen.
Toch worden de eerste twee solo albums van Iggy en de ‘Berlin Trilogy’ van Bowie altijd geassocieerd met de stad vanwege de experimentele, elektronische sounds, synthesizers, introspectieve sfeer en elementen van krautrock, ambient en wereldmuziek, die voortkomen uit hun tijd in Berlijn en daarmee uit de Duitse muziekscene.

‘The Bowie Years’ is een zeven CD tellende boxset van Iggy Pop die de samenwerking uit 1977 met David Bowie representeert, zowel in de studio als live op het podium, inclusief de klassieke albums ‘The Idiot’ en ‘Lust For Life’.

De eerste twee albums uit de box, de geremasterde versies van ‘The Idiot’ en ‘Lust For Life’ bevatten geen wezenlijke verschillen met de originele versies uit 1977. De mix is wat opener, helderder en genuanceerder waardoor de instrumenten en zang net iets beter uit de verf komen. Al moet gezegd worden dat de opnames uit 1977 alles behalve slecht zijn. Sommige gitaarsolo’s verliezen juist iets aan kracht in de geremasterde versies en dat is jammer. Maar doordat er meer balans is aangebracht in de songs in de geremasterde versies, is alles individueel wel net iets duidelijker te horen. Hoe dan ook, het blijven sterke albums die het begin van Iggy’s solocarrière symboliseren en uiteindelijk zijn doorbraak betekenden. Zijn grootste hits Lust For Life, The Passenger en Nightclubbing zijn vandaag de dag nog steeds niet weg te denken van de radio. Ook de nummers China Girl en Tonight zijn grote hits geworden, maar dan wel in de uitvoering van David Bowie. (Die laatste alleen in de uitvoering met Tina Turner uit 1988).

‘The Bowie Years’ boxset bevat verder nog een disc met niet eerder uitgebrachte demo’s en alternatieve mixen, waaronder twee versies van Sister Midnight (later ook opgenomen door Bowie), twee versies van China Girl, de edit versie van Lust For Life en een kort interview met Iggy Pop. Daarnaast is ook het live album ‘TV Eye’, uitgebracht in 1978, toegevoegd. Dit is een live optreden van The Idiot Tour met David Bowie als lid van de toerband. (Je hoort hem hier op toetsen en als achtergrondzanger). Deze plaat is oorspronkelijk samengesteld van optredens uit Ohio, Illinois en Missouri. De cd is, zeker voor live opnames uit die tijd, van goede kwaliteit en je hoort, proeft en voelt de power en energie van een optreden van Iggy en zijn band. Een interessante en waardevolle toevoeging. De drie overige cd’s in deze boxset zijn nog niet eerder uitgebrachte live opnames uit 1977, respectievelijk ‘Live At The Rainbow Theatre, London’, ‘Live At The Agora, Cleveland’ en ‘Live At Mantra Studio, Chicago’. Deze komen uit dezelfde tour met Bowie in de band. Deze opnames zijn van beduidend mindere kwaliteit dan het live album ‘TV Eye’. Je hoort her en der ruis en vervorming in het geluid, maar het blijft een leuke toevoeging.

De boxset wordt vergezeld met nieuw ontworpen albumillustraties en een veertig pagina’s tellend boekwerk geschreven door Michael Hann (journalist en muziek editor van the Guardian), met bijdragen van de muzikanten die op de platen speelden en fans die praten over de invloed die de albums op hen hadden.

Naast deze box zijn ‘The Idiot’ en ‘Lust For Life’ ook opnieuw uitgebracht als 2CD deluxe edities. De tweede schijf van ‘The Idiot’ is ‘Live At The Rainbow Theatre’, terwijl ‘Lust For Life’ wordt geleverd met ‘TV Eye’. De drie exclusieve cd’s voor ‘The Bowie Years’ boxset zijn dus de schijf met de alternatieve mixen, demo’s en het interview met Iggy, ‘Live At The Agora, Cleveland’ en ‘Live At Mantra Studio, Chicago’.

Zowel voor doorgewinterde Iggy Pop fans alsook voor David Bowie fans is ‘The Bowie Years’ boxset een ware musthave. De twee heren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus in welke cd-kast deze bijzondere uitgave ook eindigt, het is een prachtige toevoeging voor iedere Iggy en/of Bowie collectie.

Tracklist:

CD 1 – The Idiot
01. Sister Midnight
02. Nightclubbing
03. Funtime
04. Baby
05. China Girl
06. Dum Dum Boys
07. Tiny Girls
08. Mass Production

CD 2 – Lust for Life
01. Lust for Life
02. Sixteen
03. Some Weird Sin
04. The Passenger
05. Tonight
06. Success
07. Turn Blue
08. Neighbourhood Threat
09. Fall in Love with Me

CD 3 – T.V.Eye Live 1977
01. T.V. Eye
02. Funtime
03. Sixteen
04. I Got A Right
05. Lust for Life
06. Dirt
07. Nightclubbing
08. I Wanna Be Your Dog

CD 4 – Alternate Mixes & Edits
01. Sister Midnight – Mono Single Edit
02. Sister Midnight – Single Edit
03. China Girl – Single Edit
04. Dum Dum Boys – Alt Mix
05. Baby – Alt Mix
06. China Girl – Alt Mix
07. Tiny Girls – Alt Mix
08. I Got A Right – Single
09. Lust for Life – Edit
10. Interview with Iggy Pop about Recording the Idiot

CD 5 – Live At The Rainbow Theatre – London 07/03/1977
01. Raw Power
02. TV Eye
03. Dirt
04. 1969
05. Turn Blue
06. Funtime
07. Gimme Danger
08. No Fun
09. Sister Midnight
10. I Need Somebody
11. Search and Destroy
12. I Wanna Be Your Dog
13. Tonight
14. Some Weird Sin
16. China Girl

CD 6 – Live At The Agora – Cleveland 21/03/1977
01. Raw Power
02. TV Eye
03. Dirt
04. 1969
05. Turn Blue
06. Funtime
07. Gimme Danger
08. No Fun
09. Sister Midnight
10. I Need Somebody
11. Search and Destroy
12. I Wanna Be Your Dog
13. China Girl

CD 7 – Live At Mantra Studio – Chicago 28/03/1977
01. Raw Power
02. TV Eye
03. Dirt
04. Turn Blue
05. Funtime
06. Gimme Danger
07. No Fun
08. Sister Midnight
09. I Need Somebody
10. Search and Destroy
11. I Wanna Be Your Dog
12. China Girl

Website: Iggy Pop