Hurricane Ruth – Good Life
Format: CD / Label: American Showplace Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als een zangeres vergeleken wordt met Big Mama Thornton, Janis Joplin, Tina Turner en Aretha Franklin mag je toch wel stellen, dat er de nodige verwachtingen gewekt worden. En die verwachtingen worden door Hurricane Ruth volledig waargemaakt!

Hurricane Ruth is zangeres Ruth La Master uit Beardstown, Illinois, die op haar vijde album vooral vergelijkingen met Tina Turner en ook Beth Hart oproept.

Ze wordt bijgestaan door een aantal zeer ervaren bluesmuzikanten, nl. gitarist Scott Holt, Bruce Katz op de Hammond B3 en keyboards, bassist Calvin Johnson en drummer/producer Tony Braunagel.

In het merendeel van de nummers op dit album raast Ruth als een ware wervelwind, al rockend, over je heen. Zoals in de stevige rocker Like Wildfire. Een nummer met een behoorlijk “Nutbush City Limits” gehalte waarin de stem van Ruth inderdaad aan die van Tina Turner doet denken met dezelfde rauwe ongepolijste rand. Het is niet voor niets dat Ruth hier zingt “I’m a hot bitch, I mean what I say”. Ook Black Sheep valt onder dezelfde rockende noemer. Een gruizige rocker met smerige fuzzgitaar licks.
Het geluid blijft stevig en rauw in de broeierige, haast swamprock achtige, funky blues van Dirty Blues waarin je ook “Steamy Windows” invloeden tegenkomt. De snijdende gitaar van Scott Holt draagt ook flink bij aan het “dirty” geluid.
Whay You Never Had is een stevig doorpompende shuffle met de pompende Hammond B3 van Bruce Katz en de rauw grommende en galmende zang van Ruth.
Dan is het tijd voor de intiemere kant van Ruth in de zeer imponerende en soulvolle ballad Good Life waarin een stervende moeder, in gesprek met haar dochter, terugkijkt op een goed leven. De boodschap van Ruth is hier dan ook “Live each day as if it’s your last day”. Torn In Two opent met “The Letter”-achtige pianoakkoorden en ontwikkelt zich tot een pompende luie rocker met schroeiend hard gitaarwerk.
She’s Golden is loom, deinend én bluesy met fraai zwevend gitaarspel. De zang van Ruth in de broeierige funky bluesrock van Who Am I is zeer intens en rauw en de orgelsolo van Bruce Katz klinkt erg soulvol op een Booker T-achtige manier. In de ongecompliceerde rocker Late Night Red Wine zit een zowel Stones als een “Bad Case Of Loving You”-achtig geluid.
Het album wordt zeer sfeervol afgesloten met de pianoblues ballad I’ve Got Your Back. Een nummer van een “Guilty” (Randy Newman) achtig kaliber.

Dit nieuwe album van Hurricane Ruth toont aan dat we hier inderdaad met een heerlijke bluesorkaan te maken hebben!

Tracklist:
01. Like Wildfire
02. Dirty Blues
03. What You Never Had
04. Good Life
05. Torn In Two
06. She’s Golden
07. Black Sheep
08. Who Am I
09. Late Night Red Wine
10. I’ve Got Your Back

Website: Hurricane Ruth