Recensie: Howe Gelb And A Band of Gypsies – Alegrias

 

Howe Gelb And A Band of Gypsies - Alegrias

Howe Gelb And A Band of Gypsies – Alegrias
Format: CD – LP / Label: Munster Records
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Verjaardagseditie van een album dat deze maand 10 jaar geleden verscheen. Gelb die in zijn carrière niet vies was van het veranderen van zijn muzikale omgeving koos voor de muzikale omgeving van de flamenco. De bandnaam omgeven door het lidwoord A aangezien Jimi Hendrix ooit het aanwijzend voornaamwoord van The al claimde.

De letterlijke vertaling van het Spaanse woord ‘Alegrias;  is vrolijk. Een stemming die in het werk van Howe Gelb niet echt te ontdekken valt. Zijn liedjes zijn over het algemeen bedekt onder een laagje weemoed of melancholie. Zelfs als het gebruikte tempo bij een Zuid Europese stijl zoals flamenco het tempo wat hoger ligt.   

In de beste liedjes op deze plaat klinkt de stem van Gelb over de warme klanken als een soort Iberisch neefje van Leonard Cohen. Donker romantische sferen, warmbloedig als wat verleidelijk. Gespiegeld daaraan zijn de liedjes waarin hij zijn innerlijke Neil Young lijkt te omhelzen.

Diezelfde Spaanse gitaren brengen dan vuur en gruis. Twee helften van hetzelfde album die moeizaam naast elkaar passen. Rode wijn melancholie versus droge woestijn punk. Een pijnlijke botsing van stijlen die zorgt voor een leeg middelpunt.
Immers bereikt hij nu nergens de gewenste diepgang omdat er zo haast gedwongen wordt afgewisseld.

Als luisteraar blijf je achter met twee halve pogingen tot een album die op zichzelf mogelijk best wel sterk hadden kunnen zijn.

Een optie om het luisteren toch wat aangenamer te maken is door het album te behandelen als twee losse EP’s. Skip de liedjes die voor jou als luisteraar niet passen en verblijf in een definitieve sfeer.

Tracklist:
01. 4 Door Maverick
02. Uneven Light of Day
03. Ballad of Lole Y Manuel
04. Cowboy Boots On Cobble Stone
05. Notoriety
06. Blood Orange
07. Lost Like a Boat Full of Rice
08. Broken Bird & the Ghost River
09. (There Were) Always Horses Coming
10. Hangin’ Judge
11. Saint Conformity
12. Where the Wind Turns the Skin To Leather
13. One Diner Town

Website: Howe Gelb