Heather Anne Lomax – All This Time
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De in Los Angeles, California, woonachtige Heather Anne Lomax wordt door het Amerikaanse tijdschrift American Songwriter beschouwd als de meest expressieve zangeres die er momenteel is. Ze combineert volgens het blad de folky puurheid van Joan Baez met de rockende ziel van Janis Joplin. Verder worden er vergelijkingen gemaakt met Linda Ronstadt en Patsy Cline. Er konden slechtere voorbeelden worden genoemd lijkt mij. Volgens Lomax zelf hebben Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Elvis Presley, Maria McKee en de Ierse singer-songwriter Hozier haar ‘geholpen’ met haar huidige sound.

Haar album ‘Heavy Load’ uit 2014, dat onder haar vorige naam Michael-Ann verscheen, werd gekozen tot een van de 10 beste Americana albums van Los Angeles. Dit album won ook de Week Award van Music Row Magazine in Nashville, Tennessee.

Onlangs verscheen ‘All This Time’, het nieuwe album van Heather Anne Lomax. Lomax werd bij de songs op dit album geïnspireerd door de legendarische Sun Sessions van Elvis Presley uit 1954 en 1955. Zoals ik al eerder zei was Elvis een van de inspirators van Lomax.

Het openings- en titelnummer All This Time is een lekkere uptempo countryrocker met prettig gitaarwerk, een tinkelende piano en fraaie backing vocals.
Indringend is de zang van Lomax in Prison Cell, een song met meerdere tempowisselingen. De bluegrasssfeer van de Appalachen horen we in het explosieve Better Luck, een nummer met mooi akoestisch gitaarwerk, een verpletterende fiddle solo, een Bo Diddley-achtig ritme en een song die herinneringen oproept aan het nummer Faith van George Michael.
My Dog is een mooi klein liedje met vrolijke oh oh uitroepen. Lomax laat haar uitstekende vocale kwaliteiten horen in de heerlijke countrysong Heat Don’t Lie, met mooie backing vocals en fiddle.
Schitterend is ook de zang in Comfort Me, waarin Lomax verhaalt over het verlies van haar twee adoptiemoeders. Stevig is Mr. Popular, een song over een narcistisch persoon.
Crumbs, dat vorig jaar november op single verscheen, is een ballad die doet denken aan Wicked game van Chris Isaak. In het uptempo Six Foot Under en See You Again zijn naast het mooie akoestische gitaarwerk ook felle elektrische gitaarlicks te horen. Het album wordt sterk afgesloten met de schitterende en uitstekend geïnstrumenteerde ballad Just Like Yours.       

 Conclusie:
‘All This Time’ is een zeer goed album van een uitstekende zangeres.

Tracks:
01. All This Time
02. Prison Cell
03. Better Luck
04. My Dog
05. Heart Don’t Lie
06. Comfort Me
07. Mr. Popular
08. Crumbs
09. Six Foot Under
10. See You Again
11. Just Like Yours

Line-up:
Heather Anne Lomax – zang, gitaar
Zachary Ross – elektrische gitaar, backing vocals
Ty Bailie – orgel, keys
Ben Peeler-Weissenborn – fiddle, backing vocals
Aubrey Richmond – fiddle, backing vocals
John “JT” Thompson – keys
David Goldstein – drums
Chris Joyne – orgel, keys, accordeon
Rob Hempreys – drums
Rosa Pullman – wurlitzer, backing vocals
Maesa Pullman – backing vocals
Ronee Martin – backing vocals
Danielle Fife – backing vocals
Jason Hiller – bas, backing vocals