Haley Johnsen – London Sessions
Format: CD – LP –  Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

In het leven kunnen zaken nog al eens anders verlopen dan hoe je het in eerste instantie zelf had gepland. Zo ook voor deze zangeres. Na haar Europese tour zou ze in Londen nog een show doen als voorprogramma. Eenmaal gearriveerd bleek dat de betreffende hoofdact de show had geannuleerd. Om toch te zorgen dat de tijd in de Britse Hoofdstad iets positiefs opleverde wist haar manager een sessie te boeken in de Abbey Road Studio’s. Dit nieuwe album werd daar in een take opgenomen. Zoals Bob Dylan dit ook ooit deed met het album ‘Another Side of Bob Dylan’. Al werd die plaat niet in Londen opgenomen, zeg ik maar voor de volledigheid.

Deze sessies in Londen vormen het tweede album van deze Amerikaanse zangeres. In 2019 verscheen debuut Golden Days, daarvoor bracht ze verschillende singels en EP’s uit.

Met alleen haar stem en gitaar vormt Haley Johnsen een weemoedig muzikaal universum. Zachte, slepende liedjes die verhalen over verdriet, verloren kansen en afscheid. De luisteraar die zich vooraf al wat melancholiek voelt zal zich helemaal ondergedompeld voelen in mineur gevoelens. Dus of je het album moet luisteren na een paar glazen wijn… Op eigen risico zullen we maar zeggen.

De beknopte lengte van het album voorkomt ook dat het geheel eentonig wordt. Precies op het moment voordat stem, gitaar en lichte percussie beginnen te vervelen volgt het achtste en laatste nummer.

Opvallend is dat Johnsen qua stemgeluid erg lijkt op Paula Cole, bekend van haar samenwerking met Peter Gabriel en de hit ‘Where Have All the Cowboys Gone’. Diezelfde snik en zweem van voorbij geloven momenten maakt met name de vergelijking tussen beiden zangeressen.  

Al met al brengt Johnsen een prima album uit dat haar best wel wat nieuwe fans zou kunnen opleveren.

Tracklist:
01. Lift Me Up
02. Sideways
03. Feel the Water
04. Teardrop Canvas
05. Everything Comes Back Again
06. Weekend
07. When I Loved You
08. Keep on Saying Goodbye

Website: Haley Johnsen