Håkon Høye – Nights At The Surf Motel
Format: CD / Label: Big H Records – PIAS
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat er regelmatige prima bluesalbums uit het hoge Noorden komen bewijst dit prima nieuwe album van de Noorse zanger-gitarist Håkon Høye wel.

Hij komt uit Oslo en begon in eerste instantie op de clarinet, saxofoon en accordeon. Later schakelde hij over op de gitaar en speelde hij o.a. met artiesten als Kid Ramos, Tad Robinson, Nappy Brown en Louisiana Red. Ook zat hij, samen mey Bill Traiani, in de Billy T Band.

Zijn nieuwe album is de opvolger van het in 2013 verschenen ‘Bout Time’.

Samen met Per Tobro (bas, zang), Vetle Larsen (drums) en Kasper Vaerner (saxofoon) vulde Håkon zijn album met nummers waarin naast de blues ook flink ruimte is voor soul en swamprock invloeden.

Håkon’s gitaarspel is als krachtig en bijtend te omschrijven. Zo klinkt hij in de opener Junkyard Of Dreams behoorlijk schurend in een nummer met een flink “Tumbling Dice” (Rolling Stones) achtig geluid.
Daarna is Stay Awile een melancholische bluesy ballad met een zeer soulvol geluid waarin zowel het geluid van the Staple Singers als van The Band rondwaart.
One Floor Down is vervolgens een losjes groovend bluesrock nummer met hard priemend gitaarwerk en een knorrende en kreunende saxofoon. De lome ballad Good Thing heeft een galmend Tony Joe White-achtig gitaargeluid terwijl de backingvocals voor een Staple Singers geluid zorgen.
You Must Believe Me is een cover van een Impressions nummer waarin het bluesgeluid prima samengaat met de gospel-achtige soul. Dat wordt gevolgd door de loom bonkende shuffle Sweet Sugar You met fel vlammend gitaarwerk, dat de luie begeleiding wakker houdt.
Na de intieme bluesshuffle My Darkest Hour volgt het donker voortslepende Time Will Tell met galmend, haast twangend gitaarspel. Het geluid in Wastin’ Time With You is lui en funky. Een shuffle met schroeiend gitaarwerk.
De afsluiter van het album, Nights At The Surf Motel, is een intieme slowblues, die klinkt als een intiemere versie van Albert Collins’ “Cold Cold Feeling”.

Håkon Høye bewijst met zijn nieuwe album, dat hij absoluut tot de top van de Europese bluesscene behoort!

Na zijn ingetogen ‘more The Band-alike’ eerste single Stay Awhile verschijnt nu de ‘up-beat feelgood’ TWEEDE SINGLE Junkyard Of Dreams

Tracklist:
01. Junkyard Of Dreams
02. Stay Awhile
03. One Floor Down
04. Good Thing
05. You Must Believe Me
06. Sweet Sugar You
07. My Darkest Hour
08. Time Will Tell
09. Wastin’ Time With You
10. Nights At The Surf Motel

Website: Håkon Høye