Grant-Lee Phillips – Lightning, Show Us Your Stuff
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Yep Roc Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Grant-Lee Phillips wordt als Bryan G. Phillips, op 1 september 1963 geboren in Stockton, California. Op 19 jarige leeftijd verhuist hij naar Los Angeles. Eind jaren ’80 formeert hij samen met Jeffrey Clark de rockband Shiva Burlesque.
Deze band brengt twee albums uit. in 1991 krijgt Shiva Burlesque een andere bezetting en gaat verder onder de naam Grant Lee Buffalo en toert o.a. met R.E.M., Pearl Jam, The Smashing Pumpkins en The Cranberries. Hun debuutalbum ‘Fuzzy’ komt in 1993 uit en dat album wordt alom geprezen en door Michael Stipe van R.E.M. zelfs uitgeroepen tot album van het jaar. Na nog drie albums ontbindt Phillips de band in 1999 en start een solocarrière. Phillips woont nu in Nashville, Tennessee.   

Phillips tekent een contract bij Rounder Records en in 2000 komt zijn eerste soloalbum ‘Ladies Love Oracle’ uit. Onlangs verscheen zijn tiende soloalbum.
Op dit album ‘Lightning, show Us Your Stuff’ staan tien nieuwe eigen composities. Naast Phillips (zang, gitaar, piano, orgel) zijn op dit album drummer Jay Bellerose (Robert Plant, Alison Krauss), bassist Jennifer Condos (Ray LaMontagne, Bruce Springsteen, Sam Phillips), pedalsteel gitarist Eric Haywood (Son Volt, The Jayhawks) en hornplayer (euphonium, trombonium, coronet) Danny T. Levin (Iggy Pop, Regina Spektor) te horen.

De blaasinstrumenten zijn in het openingsnummer Ain’t Done Yet meteen zeer prominent aanwezig. Drawing the Head is een ballad met mooi pianospel. De eerste single van het album is Lowest Low, een song met verfijnde gitaarklanken, pedal steel en de ingetogen enigszins hese zang van Phillips.
Leave a Light On is iets steviger en de zang is uitbundiger. Levin tovert ook hier weer heerlijke tonen uit zijn blaasinstrumenten. Fraaie pianoklanken openen daarna de ballad Mourning Dove en de zang is hier weer ingetogen en in Sometimes You Woke Up in Charleston hees en soms fluisterend.
De stem van Phillips doet me trouwens af en toe denken aan Ray LaMontagne en Steve Forbert. Het gospelachtige Gather Up is weer steviger en de zang naast het fijne gitaarwerk uitbundig.
Een van de hoogtepunten is Straight Up to the Ground met prachtig pianospel en een heerlijke pedalsteel. Deze schitterende ballad is het tweede nummer van het album dat op single is uitgebracht. Phillips laat naast zijn ingetogen zang ook weer fraai pianospel horen in Coming To en in het slotnummer Walking in My Sleep laat hij horen dat hij ook goed overweg kan met de akoestische gitaar. De pedal steel van Haywood is op dit slotnummer ook weer zeer prettig aanwezig.    

Conclusie:
Lightning, Show Us Your Stuff is lekkere relaxte Americana.

Tracks:
01. Ain’t Done Yet
02. Drawing the Head
03. Lowest Low
04. Leave a Light On
05. Mourning Dove
06. Sometimes You Wake Up in Charleston
07. Gather Up
08. Straight to the Ground
09. Coming To
10. Walking in My Sleep

Website: Grant-Lee Phillips