Fred Chapellier – Best of 25 Years on the Road
Format: CD – Digital / Label: DixieFrog Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Franse gitarist en songwriter Fred Chapellier begint op zijn vijftiende met gitaar spelen. Elf jaar later begint zijn carrière als gitarist als hij zijn eerste ‘echte’ band opricht: Kashmir.
Kashmir speelt van 1992 tot 1997 zoveel als ze maar kunnen, maar na vijf jaar is het voor Chapellier tijd om zijn eigen muziek te gaan maken. Hij richt de Fred Chapellier Blues Band op en brengt in 2003 zijn eerste album uit.
Chapellier’s eerste album, ‘Blues Devil’, is net als zijn opvolger uit 2005 (‘The Eye of The Blues’) een volledig Franstalig blues album. Vele studio en live albums volgen maar daar later meer over.

Intussen is Chapellier al meer dan 25 jaar onderweg en dat is natuurlijk reden voor een feestje. Om de afgelopen vijfentwintig jaar te vieren brengt Chapellier een dubbelalbum uit.

‘Best of 25 Years’ on the Road bevat één cd met studio opnames en één cd met live opnames.

Dit verzamelalbum begint in het jaar 2007 met het ‘A Tribute to Roy Buchanan’ album. Chapellier is al van jongs af aan fan van Roy Buchanan en die is dan ook een grote inspiratiebron geweest. Voor dit album lukt het Chapellier om een aantal mensen bij elkaar te krijgen die met Buchanan hebben gewerkt.
Onder andere Billy Price die, halverwege de jaren zeventig, drie jaar met Buchanan heeft gewerkt als zijn zanger. Ook Jean Roussel werkt mee aan dit tribute album, hij heeft één van de laatste albums geproduceerd van Roy Buchanan en produceert ook dit album.
Van dit tribute album vinden we After Hours, een door gitaren gedreven instrumentaal nummer en een erg mooie ode aan Buchanan. De samenwerking met Billy Price werkt blijkbaar goed want twee jaar na ‘A Tribute to Roy Buchanan’ brengen ze samen weer een album uit, getiteld ‘Night Work’.
Van het album ‘Night Work’ vinden we op deze release twee nummers terug: de studio versie van Under The Influence en een live versie van Smart Money.
Under The Influence is een prachtig voorbeeld hoe dit album klinkt: veel soul van Price en veel blues van Chapellier. Als je de gitaar van Chapellier weg laat in Under The Influence heb je een soulnummer, luister je alleen naar de gitaar van Chapellier heb je een bluesnummer en samen klinkt het fantastisch.
De live versie van Smart Money komt uit 2012 en is zonder Price en neemt Chapellier de zang voor zijn rekening. Ik moet zeggen dat de studioversie van Smart Money een stuk beter is dan de live versie. Zonder de soulstem van Price en met de rauwe blues stem van Chapellier mist het nummer de soul van de studio versie.
Na de release van ‘Night Work’ gaan Chapellier en Price samen op tournee en in 2010 brengen ze de cd plus dvd ‘Live On Stage’ uit. Van dit live album vinden we twee terug op de tweede CD van Best of 25 Years on the Road, namelijk Good Time Charlie en Last Two Dollars. Beide nummers zijn een goed voorbeeld hoe goed Price en Chapellier samen waren en nodigt uit om beide albums van Price en Chapellier weer eens te beluisteren.

Na een studio album en een live album keren Price en Chapellier weer terug naar hun eigen projecten. In 2012 brengt Chapellier weer een studio album uit, ‘Electric Fingers’.
Van dit album vinden we maar liefst vier nummer terug op deze verzamelaar: Sweet Soul Music, Something About You, Marie Laveau en Yield Not To Temptation.
Something About You, Marie Laveau en Yield Not To Temptation zijn recht toe recht aan blues rock nummers gestuurd door de gitaar van Chapellier met veel mooie solo’s, precies wat we van hem gehoord hebben voor zijn Roy Buchanan tribute album.
Sweet Soul Music doet echter weer denken aan de nummers die Chapellier met Price opnam maar dan met Chapellier als zanger. Een jaar na de release van ‘Electric Fingers’ gaan Price en Chapellier nog een keer samen werken en nemen ze een paar nummers op voor Price’s album ‘Strong’. Opvallend is dat het nummer Sweet Soul Music ook weer wordt opgenomen maar dan met minder gitaar en een dikke soul saus erover heen en natuurlijk Price als zanger.
Op ‘Best of 25 Years on the Road’ vinden we echter de versie van Chapellier van het ‘Electric Fingers’ album.

We nemen even een klein stapje terug en gaan terug naar 2011, een jaar voor de release van ‘Electric Fingers’. In 2011 gaat Chapellier namelijk nog een andere samenwerking aan, dit keer met Neal Black, Amerikaanse zanger en gitarist die zijn tijd verdeelt tussen Amerika en Frankrijk, en Nico Wayne Toussaint, Franse mondharmonicaspeler.
Samen richten ze B (Black) T (Toussaint) C (Chapellier) Blues Review op en gaan samen op tournee. Tijdens de shows spelen ze vooral nummers van Chapellier en Black, samen met een paar covers. De samenwerking blijft echter maar bij één tournee, waarna de drie weer bezig gaan met hun eigen muziek en Chapellier het album ‘Electric Fingers’ opneemt.
Net als bij de tournee samen met Billy Price komt ook hier een live album van uit met de titel ‘Live and More…’ Van dit album vinden we op ‘Best of 25 Years on the Road’ twee nummers terug op cd 2. Een erg lekkere versie, met veel gitaarsolo’s, van Buchanan’s Rodney’s Song en het enige Franstalige nummer van deze release: Le Blues. Le Blues komt van Chapellier’s Franstalige album ‘Blues Devil’ uit 2003 en krijgt hier een mooie update met veel energie.

Na verschillende samenwerkingen is het in 2012 en 2013 tijd voor zijn eigen muziek en gaat Chapellier op tournee om zijn nieuwe album te promoten. Van deze tournee wordt ook een live album uitgebracht, met de titel ‘Electric Communion’ uitgebracht in 2014. Van dit live album vinden we maar liefst zes nummers terug op de tweede cd van deze release.
De instrumentale blues rocker Cold As Ice, het soulvolle He’s Walking, het instrumentale en dromerige eerbetoon aan Roy Buchanan Blues For Roy van ruim acht minuten, het prachtige instrumentale Gary’s Gone en Living In A Dream komen allemaal van het ‘Electric Fingers’ album.
Eén nummer komt niet van dat album: de swingende instrumentale blues rocker B Shuffle komt van het eerder genoemde ‘Blues Devil’ album. Bij het ‘Electric Communion’ album zat ook nog een bonus album met vijf nieuwe studio opnames. Van deze vijf vinden we er twee terug op de eerste cd van deze release.
‘Best of 25 Years on the Road’ begint met een erg mooie versie van Ain’t No Love In The heart Of The City van The Bobby Blue Band. Verderop horen we Beyond The Moon part II, een blues rock nummer wat heel ingetogen begint maar later helemaal los gaat.

In 2016 komt er weer een nieuw studio album uit van Chapellier: ‘It Never Comes Easy’. Hiervan vinden we maar vier terug op de eerste cd. De title track It Never Comes Easy is een vrolijk swingend nummer, het mag dan misschien niet maken komen maar het klinkt wel erg lekker.
Een schril contrast met A Silent Room een ingetogen nummer waarbij Chapellier op het eind even helemaal los gaat vol liefdesverdriet. Het tevens ingetogen I Have To Go speelt zich af net voor A Silent Room en gaat over het einde van een relatie.
De vier nummers It Never Comes Easy sluit af zoals het begon: lekker swingend met het instrumentale Funk It. 2016 en 2017 staan in het teken van ‘It Never Comes Easy’ en tourt Chapellier weer zo veel mogelijk om het album te promoten.
Eind 2018 brengt hij weer een nieuw live album uit, je zou verwachten dat het een live album zou zijn van ‘It Never Comes Easy’ maar dat is niet zo.
In 2018 gaat Chapellier op tournee met ‘Chapellier Plays Peter Green’ en daar kwam eind dat jaar een album van uit. We krijgen, wederom, vier nummers te horen dit keer op de tweede cd. Merry Go Round, Like It This Way, Love That Burns en If You Be My Baby zijn allemaal prachtige odes aan de vorig jaar overleden zanger en gitarist Peter Green. Mooi om het publiek ook hier en daar te horen, iets wat bij sommige andere nummers van de tweede cd van ‘Best Of 25 Years on the Road’ een beetje mist.

Het lijkt bijna alsof Chapellier weer terug gaat naar het begin van zijn carrière: na een tribute album brengt hij namelijk in 2018 weer een album uit met een soulzanger. Dale Blade komt uit New Orleans en besloot als kind al zijn leven aan muziek te wijden.
Chapellier heeft intussen ook weer een vaste band, bestaande uit Guillaume Destarac op drums, Christophe Garreau op bass, Philippe Billoin op keyboards en Pascal Mikaelian op harmonica.
De band noemt zichzelf The Gents en zo heet ook het eerste nummer die we hier terug vinden. The Gents is een vrolijk instrumentaal nummer waarin elk bandlid de ruimte krijgt om te schitteren. Op Crying With The Blues horen we Blade voor het eerst en ook al heeft de man erg veel soul in zijn stem hij weet zich wel raad met dit bluesnummer. Op dit nummer kan je goed horen hoe de muziek van Chapellier veranderd is in de loop der jaren. Hij speelt nog steeds veel gitaarsolo’s in dit nummer maar geeft ook de andere bandleden alle ruimte.
Set Me Free is de titel track van het album en swingt weer lekker. Het ‘Set Me Free’ album is in sommige dingen hetzelfde als Chapellier’s album met Price maar ook weer totaal anders.
Op ‘Set Me Free’ maakt Chapellier meer gebruik van zijn band en speelt ook meer instrumentale blues nummers zoals het volgende 3’45 AM. Maar Chapellier laat ook horen dat hij nog steeds blues met soul kan mengen met het laatste nummer van het ‘Set Me Free’ album en tevens het laatste nummer van cd 1: Thank You Lord.

En dan zijn we door alle albums heen van Chapellier van de afgelopen vijfentwintig jaar. Wat nog rest zijn de twee nieuwe nummers. Saint On The Highway is een nieuw nummer opgenomen met The Gents en Dale Blade en swingt ontzettend lekker, zeker één van de hoogtepunten van de eerste cd. Het nieuwe live nummer is I’m A Ram, de opname klinkt erg rauw en is duidelijk niet opgenomen om uitgebracht te worden.

Kortom: Vijfentwintig jaar in vierendertig nummers samenvatten is moeilijk. Maar deze verzamelaar nodigt vooral uit om weer eens wat oudere Chapellier album uit de kast te halen.

Tracklist:
CD 1:
01. Ain’t No Love In The Heart Of The City
02. It Never Comes Easy
03. Saint On The Highway
04. Sweet Soul Music
05. The Gents
06. A Silent Room
07. Crying With The Blues
08. Set Me Free
09. Something About You
10. 3’45 AM
11. Under The Influence
12. Marie Laveau
13. Beyond The Moon part II
14. Yield Not To Temptation
15. After Hours
16. I Have To Go
17. Funk It
18. Thank You Lord

CD 2:
01. Rodney’s Song
02. Cold As Ice
03. He’s Walking
04. Merry Go Round
05. Blues For Roy
06. Good Time Charlie
07. Last Two Dollars
08. Like It This Way
09. Love That Burns
10. I’m A Ram
11. Gary’s Gone
12. If You Be My Baby
13. Smart Money
14. Living In A Dream
15. B Shuffle
16. Le Blues

Website: Fred Chapellier

photo credits: Nicolas Chanoine