Frankie Moreno – Back To The Boogie
Format: CD – Digital / Label: Bermuda Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zanger en multi-instrumentalist Frankie Moreno is een grote naam in de USA en is bij ons vrijwel onbekend. En het wordt hoog tijd dat we dat eens gaan veranderen!

Frankie was op 10-jarige leeftijd al te zien bij CBS’s “Star Search” er later bij “Dancing With The Stars”. Hij bracht negen albums uit, scoorde 11 top 10 singles, kreeg een Emmy nominatie, verkocht o.a. de Carnegie Hall uit, werkte samen met violist Joshua Bell op het succesvolle “Musical Gifts” album (met o.a. Placido Dominco, Gloria Estefan en Chick Corea), was musical director tijdens een toernee van de softrock band Air Supply en ging met een symfonieorkest op toernee onder de naam “Symphony”.

Een zeer veelzijdige artiest dus, die nog maar 22 jaar oud is!

Het bovenvermelde carrière overzicht doet nu niet gelijk vermoeden dat er ook een groot blueshart schuilgaat in Frankie Moreno en dus is het des te verrassender en prettig dat dit ‘Back To The Boogie’ album een heerlijk bluesalbum is geworden. Een album dat mij deed terugdenken aan het jaar 1989 waarin het album “If It Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger” van Bruce Willis verscheen, een al even verrassende blues en soulalbum.

De zang van Frankie doet dan ook veel aan die van Bruce Willis denken maar net zo goed aan die van Delbert McClinton. Soulvol dus!

Frankie bespeelt op dit album de gitaar, piano, orgel, harmonica en drums) en wordt bijgestaan door broer Tony Moreno (bas), Pete Bresciani (trompet), Jim D’Arrigo (baritonsaxofoon), Diego Morales (tenorsaxofoon), en achtergrondzangers/zangeressen Ashley Kellough, Crystal Robinson en Markevius Faulkner.

Het titelnummer, Back To The Boogie, doet zijn titel alle eer aan. Een prima sompig pompend nummer met Frankie’s schroeiende harmonica in een belangrijke rol en zijn al even schroeiende gitaarspel. Een aanstekelijk meebrulbaar nummer!
Ringin’ My Bell opent met Creedence Clearwater Revival-achtige gitaarriffs (“Born On The Bayou”) en is een soulvolle shuffle met backing vocals, die mij constant aan “Alley Oop” deden denken.
I Like It Like That heeft opzichtig gespiekt bij Rosco Gordon’s “Just A Little Bit” maar is desondanks een prima stuwend rhythm & bluesnummer. Het superfunky Love Doctor is een onweerstaanbaar nummer met swingende grooves.
De Sandman in Sandman blijkt er één van het gruizige soort te zijn in een schroeiende ongepolijste shuffle, mede door het rauwe gitaargeluid van Frankie en de scheursax van Diego Marales. Na de lui pompende shuffle Good Lookin’ Mama is het tijd voor de lome New Orleans funk van Whiskey Woman met hoekige grooves waar Frankie zijn gitaar lekker overheen laat knallen.
One Man Band opent gospelachtig om als een broeierig pompende funky shuffle door te gaan. Grizzly Bear heeft een overduidelijk hard “Mannish Boy” geluid waarin alles heerlijk ongepolijst klinkt, vooral Frankie’s loeiende harmonica en gitaar.
De luchtig pompende shuffle A Girl Named Memphis, met zijn “Hi Heel Sneakers” invloeden, sluit dit prima labum af.

Deze blues jongeling moet bij ons nu ook maar eens een kans krijgen!

Tracklist:
01. Back To The Boogie
02. Ringin’ My Bell
03. I Like It Like That
04. Love Doctor
05. Sandman
06. Good Lookin’ Mama
07. Whiskey Woman
08. One Man Band
09. Grizzly Bear
10. A Girl Named Memphis

Website: Frankie Moreno