Fluisteraars – Bloem
Format: CD – Digital / Label: Eisenwald Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eén ding kan ik alvast wel verklappen. Aan “fluisteren” doen deze Fluisteraars absoluut niet!

Het gaat hier om het duo Fluisteraars uit het Gelderse Bennekom. Bob Molleman (zang) en Mink Koops (gitaar, drums, bas, piano, pauk) houden zich op hun derde album bezig met black metal en zij onderscheiden zich van het gros van de black metalbands door flink wat melodieuze elementen aan hun black metal toe te voegen. Elementen, die soms tegen de progrock en soms tegen de gothic rock aan zitten. En hun teksten zijn ook nog eens in het Nederlands.

Door dat laatste aspect komt deze band even eigengereid over als een band als De Kift, een band, die uiteraard totaal niets met black metal te maken heeft maar wel dezelfde eigenzinnigheid bezit.

Het album opent met de vurig zwiepende black metal van Tere Muur. Een nummer, dat al galopperend, al de nodige melodieuze invloeden laat horen. Bob Molleman spuugt zijn teksten er al “screamend” uit. Het mooie is dat je zijn teksten ook via de cd-inlay kunt volgen. Deze Tere Muur blijft hypnotiserend krachtig overeind staan!
Nasleep is zo mogelijk nog heftiger. Een ware lawine aan stuiterende repetitieve riffs wordt over je uitgestrooid met ook de nodige ruimte voor haast progrock-achtige klanken. Je hoort het Bennekoms Strijkkwartet te midden van gekweld gekreun en waanzinnig gelach. Langzaamaan gaat het nummer naar een bombastisch apocalyptische climax waarna zich een bedwelmend psychedelisch decor opent.
Eeuwige Ram is een statig donker rocknummer, met een Gothic geluid waarin Bob dit keer vrij melodieus schreeuwt en krijst. De strijkers zier hier wederom aanwezig.
Dan knalt de band er volop stuiterend op los in het razende Vlek met grimmig grommende screams maar ook weer met melodieuze psychedelische elementen. Halverwege komt het nummer tot stilstand om ruimte te maken voor een bombastische folky overgang. Niet alleen de “woeste vuren” blijven in mijn kop branden maar in dit geval zeer zeker ook de haast kotsende zang van Bob.
De afsluiter Maanruïne gaat al even bombastisch van start en lijkt daardoor het vervolg op het vorige nummer tot er weer een donkere riffstorm over ons heen daalt met rauwe screamzang en zelfs ruimte voor een sfeervolle trombone en de zang van het Geldersch Mannenkoor.

 Hoewel dit album slechts vijf nummers bevat en dus wat aan de korte kant is ben ik behoorlijk onder de indruk van de avontuurlijke black metal van Fluisteraars.

Tracklist:
01. Tere Muur
02. Nasleep
03. Eeuwige Ram
04. Vlek
05. Maanruïne

Website: Fluisteraars