Faye Adams – The Singles 1953-1956
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Faye Adams uit Montclair, New Jersey, was in de vijftiger jaren, samen met (Little) Esther Phillips, Ruth Brown en LaVerne Baker, één van de belangrijkste rhythm & blueszangeressen.

Uiteraard had zij een gospelachtergrond. Haar vader was namelijk een dominee.

Faye werd ontdekt door Ruth Brown en kwam later terecht in het orkest van Joe Morris.

Het duurde niet zo lang voordat zij een enorme hit scoorde met Shake A Hand op het Herald label. Ook de opvolger I’ll Be True werd een bescheiden hit. Daarna was het een beetje kwakkelen met het scoren van hits. In 1957 stapte Faye over van het Herald label naar labels als Imperial, Brunswick en Warvick maar de hits bleven uit.

Dit deed haar in 1963 besluiten om uit de muziekbusiness te stappen. Toch zei zij de muziek niet helemaal vaarwel want onder de naam Fannie Jones wijdde zij zich helemaal aan de gospel.

Op deze prima verzamelaar op het Jasmine label zijn al haar Herald singles verzameld, compleet met de B-kantjes.

Het eerste wat hierop opvalt is het stemgeluid van Faye. Dit is namelijk enorm krachtig en vooral bluesy.

De begeleiding op haar singles komt voor de rekening van orkesten met een flinke krachtige blazerssectie en een jazzy bluesgeluid. Die blazers zijn gelijk goed te horen in de luie bigband shuffle That’s What Makes My Baby Fat. Hét bewijs dat obesitas in de 50’s ook al een issue was.
Het bigband geluid komt ook goed tot zijn recht in de intieme shuffle I’m Going To Leave You waarin ook de losjes swingende piano opvalt.

Faye’s dikke hit Shake A Hand is een broeierige trage jazz/bluesshuffle. Sweet Talk is een romantische slijper met een hilarische keurige mannelijke liefdesverklaring. Faye’s gospelverleden is zeer goed te horen in de bluesy shuffle Happiness To My Soul terwijl ze in Every Day zeer smartelijk en dus bluesy klinkt.
Het bluesgehalte is ook in Crazy Mixed Up World zeer hoog hetgeen ook geldt voor de diepe blues van I Owe My Heart To You. De fel pompende shuffle You Ain’t Been True wordt opgesierd door een fel bijtende bluesgitaar.

Deze verzamelaar van de Herald singles van Faye Adams bewijst dat Faye als belangrijke en invloedrijke voorloopster van de latere soul- en blueszangeressen beschouwd mag worden. Een heerlijk album!

Tracklist:
01. That’s What Makes My Baby Fat
02. I’m Hoing To Leave You
03. Shake A Hand
04. I’ve Gotta Leave You
05. Sweet Talk
06. I’ll Be True
07. Happiness To My Soul
08. Say A Prayer
09. Every Day
10. Somebody Somewhere
11. Crazy Mixed Up World
12. Hurts Me To My Heart
13. Ain’t Gonna Tell
14. I Owe My Heart To You
15. Love Ain’t Nothin’ To Play With
16. Anything For A Friend
17. Your Love (Has My Heart Burnin’)
18. You Ain’t Been True
19. My Greatest Desire
20. Angels Tell Me
21. Tag Along
22. Same Old Me
23. No Way Out
24. Teen-Age Heart
25. Witness To The Crime
26. Takin’ You Back
27. Anytime Anyplace Anywhere
28. The Hammer (Keeps A Knockin’)

Website: Jasmine Records