Eileen Rose – Muscle Shoals
Format: 2CD Label: Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De albumtitel van het vijfde album van singer-songwriter Eileen Rose uit Boston, Massachusetts, laat niets te raden over. Het werd inderdaad opgenomen in de legendarische Muscle Shoals Sound Studio in Alabama.

Je hoeft je geen moment te vervelen op dit album want er komen de nodige muziekstijlen voorbij zoals Americana, rockabilly, swamprock en traditionele folk.

De schijf bevat gloednieuwe nummers en opnieuw genomen “oude” nummers.

Eileen wordt bijgestaan door haar band the Holy Wreck, Rich Gilbert (gitaar, pedal steelgitaar), Chris Maclachlan (bas) en Steve Latanation (drums).

Het geluid van de Muscle Shoals Studio is goed te horen in het soulvolle She’s Gone. Een nummer waarin ook het swamprock geluid van Creedence Clearwater Revival (“Long As I Can See The Light”) opduikt en de gospelachtige achtergrondzang. Eileen heeft een rauw, soulvol, soms gebroken stemgeluid. Ook in He’s So Red duikt het Creedence Clearwater Revival geluid op (“Green River). Een nummer met messcherp rauw gitaarwerk.
Heel verrassend is de aanwezigheid van een cover van het King Crimson nummer Matte Kudasai. In Eileen’s uitvoering klinkt dit nummer bluesy a la Fleetwood Mac’s “Albatross”. Dit wordt gevolgd door de opgewekte John Cougar-achtige swinger Get Up waarin ook een Carlene Carter-achtig geluid zit. Het warme en intieme Am I Really So Bad is een soulvolle ballad met dezelfde klasse als “I’ve Got Dreams To Remember”.
Dan volgen er twee nummers met een hoog Nick Lowe gehalte. De eerste is het rockabilly-achtige On Shady Hill, gevolgd door A Little Too Loud dat Lowe’s “I Knew The Bride” en Moon Martin’s “Rolene” mixt. Eileen is, al galmend, solo te horen in de Ierse folktraditional The Auld Triangle.

Van de “oudere” nummers springen het stevig rockende Trying To Lose You, het krachtige Melissa Etheridge-achtige Walk The Jetty en het sprankelende Old Time Reckoning (een duet met Joshua Healey) er bovenuit.

Met dit album van Eileen Rose haal je zowel een prima nieuw album als een lekker overzichtsalbum in huis.

Tracklist:
01. She’s Gone
02. He’s So Red
03. Matte Kudasai
04. Get Up
05. Am I Really So Bad
06. On Shady Hill
07. A Little Too Loud
08. Hush, Shhh
09. The Auld Triangle
10. Shining
11. Walk The Jetty
12. Good Man
13. Trying To Lose You
14. Stagger Home
15. Queen Of The Fake Smile
16. Old Time Reckoning
17. Sad Ride Home

 

Website: Eileen Rose