Recensie: Eden Ahbez – Eden’s Island And Beyond

 

Eden Ahbez - Eden’s Island And Beyond

Eden Ahbez – Eden’s Island And Beyond
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst?: Peter Marinus

Het Britse Jasmine label staat er om bekend, dat zij met de regelmaat van de klok albums uitbrengen met muziek uit de 50’s en 60’s.  Albums met veelal blues, rock & roll en country artiesten.

Dit keer een album met een totaal ander geluid. De focus ligt op dit album op de Amerikaanse songwriter en artiest Eden Ahbez. Hij werd als George Alexander Aberle geboren in Brooklyn, New York.

Eden startte zijn muzikale loopbaan in de dertiger jaren als pianist en orkestleider.

In 1947 brak hij door als schrijver van de klassieker Nature Boy, dat door Nat King Cole werd opgenoemen en een dikke nummer 1 hit werd. Later werd het nummer nog door onnoemelijk veel artiesten gecoverd zoals Frank Sinatra, Bobby Darin en Sarah Vaughan.

Vanaf 1959 bracht Eden ook soloalbums uit met daarop instrumentale muziek met een exotisch easy-listening geluid. Deze albums verkochten echter voor geen meter.

In 1995 kwam er eind aan het levensverhaal van Eden Ahbez toen hij overleed na een auto ongeluk.

De eerste helft van dit Jasmine album is gewijd aan de solo opnames van Eden Ahbez. En daarin hoor je een mix van easy-listening, jazz en exotische muziek,

Zoals in het fraaie, luie Market Place, met Arabische invloeden. The Wanderer is een maf easy listening nummer waarin Eden zijn teksten voordraagt, hetgeen ook in Full Moon het geval is.

In de tweede helft van het album is er aandacht voor de covers van zijn nummers. Sam Cooke springt daar ver boven uit met de vroege soul van Lonely Island.

Let Me Hear You Say (I Love You) van Vicki Young is een lome deiner en in Wine Women And Gold van the Carsons is voorzichtige rock & roll te horen.

Sahara van Bob Romeo & the Jungle Sextet en Serutan Yob (A Song For Backward Bous And Girls Under 40) van the Unnatural Seven zijn twee bijzonder maffe songs.

De eerste is een pompend soort woestijnrock en de tweede een maf ukelele popnummer, dat waarschinlijk vertolkt wordt door Red Ingle & the Natural Seven.

Dit overzichtsalbum van het werk van Eden Ahbez laat horen dat Eden een voortreffelijke songwriter was en is prima geschikt voor muziekliefhebbers, die hun vizier ook eens op minder voor de hand liggende muziek willen richten.