Recensie: Eddie Mulder – Blind Hunter

 

Eddie Mulder - Blind Hunter

Eddie Mulder – Blind Hunter
Format: CD / Label: OSKAR Records
Release: 2021

Tekst: Jarl van Meeteren

Het nieuwe, zevende album van Eddie Mulder kwam enige weken geleden uit en heeft de intrigerende titel ‘Blind Hunter’.

Vanwaar de titel? Eddie vertelde mij in een gesprek dat ik met hem had over zijn nieuwe album het volgende: aan titels besteedt hij altijd veel aandacht en bij dit album, gezien de veranderde werkzaamheden was het een ‘shot in the dark’ hoe het zou verlopen en wat het resultaat zou zijn. Vandaar de gedachte van de blinde jager die zijn pijl schiet, niet wetende wat het raakt. Overigens is de titel van de bonus-cd met akoestische muziek ook fraai: ‘Fairplay’. Over deze bonus-cd volgt binnenkort een aparte recensie.

Een keur van musici hielp mee met de tot stand komen van ‘Blind Hunter’, zoals: Colin Bass (Camel), Francois Fournier (Mystery) en Peter Stel (Leap Day, Nice Beavier) op bas; Margriet Boomsma en Edo Spanninga (Flamborough Head) op respectievelijk fluit en recorders, en keyboards; Stu Nicholson (Galahad) voordracht (waarover later meer); Antony Kalugin (Karfagen, Sunchild) op keyboards en synths; Rafal Paluszek (Osada Vida) op keyboards; Gert van Engelenburg (Leap Day) op piano en keyboards; Henk Stel (Leap Day) op keyboards; Enzo Gallo op steel gitaar en tot slot Albert Schoonbeek op drums en percussie. 

Ondanks, of misschien wel dankzij corona, is dit album op een geheel andere wijze tot stand gekomen. Want dankzij het internet kon er tussen de diverse musici over grote afstand thuis en in diverse studio’s gewerkt en gemusiceerd geworden waarna alles door Henk Stel gemixed en later gemastered werd in Studio The Office in Eindhoven. Eddie Mulder nam bijvoorbeeld thuis zijn meeste opnames op met een eenvoudige, maar kwalitatief uitstekende Tascam recorder. Al met al een reuze klus die gezien het resultaat bijzonder goed geslaagd is.

In vergelijk met het vorige album van Eddie Mulder is dit een meer band-gerichte productie geworden. Om die reden en mijns inziens ook door de uitzonderlijke manier van muziek maken klinkt dit album positief en fris, vernieuwend en zelfs uitdagend. Alle nummers hebben een energie die vrolijk stemt. Het titelnummer, Blind Hunter, is zo’n voorbeeld; het eerste gedeelte is als een prelude, filmisch, terwijl het tweede gedeelte bandgericht is.

Zeer onder de indruk ben ik van het nummer Fransum Chapel, een gedicht van de Groningse dichter C.O. Jellema, vertaald naar het Engels door Paul Vincent en voorgedragen, dus niet gezongen, door Stuart Nicholson van de band Galahad. De totstandkoming van dit nummer had ook een bijzondere weg volgens Eddie Mulder voor wie dit nieuwe ervaring was omdat hij alleen instrumentale nummers schrijft. In eerste instantie was het de bedoeling dat de tekst gezongen werd, maar muziek en een zangpartij schrijven voor een gedicht dat daar niet voor bedoeld is, is niet ideaal. Daarop heeft hij de muziek herschreven als begeleidingsmuziek onder de voordracht en dat werkte wel naar tevredenheid. En zoals je zult horen laat dit het gedicht goed uitkomen. Met de juiste toon, een mooi timbre en muziek die bijdraagt aan de sfeer is dit een nummer dat volkomen in balans is en na meerdere malen beluisteren blijft verrassen.

Voor een volledige beleving voeg ik de tekst erbij:

Is God still there, tiny sarcophagus
of faith, as empty
as the Doric temples of Paestum:
their columns a haven for other birds
than gods – if I ask for him?

Little mummy of stone
with no heart, tabernacle
with no place for a candle, do you protect
our landscape with you body
as a bed for heaven? I’m just asking.

Silent sound box for outside, for godwits
in June, the lowing cows by the gate –
closed in on yourself, one evening, I sit in the grass
among your tombs, you’re loveliest thus:
closed, the shrine to the answer not given.

‘Blind Hunter’ van Eddie Mulder is in meerdere opzichten een vernieuwend album geworden. In eerste instantie voor hemzelf, hij is nieuwe wegen ingeslagen, maar ook door de gedwongen wijze van andere opname mogelijkheden. Duidelijk heeft de creativiteit hier niet onder geleden: het album is in balans en is een genot om naar te luisteren.
Daarbij is het album met veel liefde gemaakt en uiterst verzorgd; een mooie uitklapbare hoes met echt alle informatie, prachtig fotowerk van Rosita da Lima en een bonus cd die het woord bonus doet verbleken.

Gun jezelf, of een ander, een mooi cadeau en koop en beluister ‘Blind Hunter’ van Eddie Mulder.

Tracks:

CD 1
01. Going Out
02. A Different Brand
03. Change Of Seasons
04. Autumn
05. Melancholy
06. Like A Rock
07. Romance
08. The Calling At The Gate
09. Fransum Chapel
10. Dreamscape
11. Blind Hunter
12. Coda

CD 2
01. Prologue
02. Back In ’85
03. Playful
04. Arcadia
05. Reflections
06. Senorita
07. What Is It?
08. Late At Night
09. A Joke
10. Celts
11. Nobile
12. Hypnotic
13. Tribal
14. To The City
15. Majestic (bonus track)

Website: https://eddiemulder.nl/