Recensie: Eddie ‘Guitar’ Burns – I Love To Jump The Boogie

 

Eddie “Guitar” Burns - I Love To Jump The Boogie

Eddie ‘Guitar’ Burns – I Love To Jump The Boogie
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Zanger, gitarist en harmonica speler Eddie ‘Guitar’ Burns is vooral bekend door zijn harmonica spel op vele platen van John Lee Hooker. Zijn soloreleases zijn echter minder bekend. En daar brengt deze prima release van het Jasmine label zeer zeker verandering in!

Na de John Lee Hooker samenwerking aan het einde van de 40’er jaren ging Eddie, uit Belzoni, Mississippi, dus op de solotoer. Zijn bekendste nummer is Orange Driver, met Marvin Gaye op drums (!). Dit nummer zou later nog door the J. Geils Band gecoverd worden.

Het album opent met twee nummers van het duo the Swing Brothers, Eddie met gitarist John T. Smith. Notoriety Woman is een rauwe akoestische blues met de ongepolijst brullende harmonica van Eddie in een voorname rol. Die harmonica brult even rauw in de pompende boogie Papa’s Boogie.

De solonummers op het eerste gedeelte van het album klinken allemaal behoorlijk ongepolijst en hartverscheurende en zijn voor het merendeel akoestische bluesnummers.

Daarvan zijn de luie shuffle Squeeze Me Baby met indringende zang van Eddie, het haast John Mayall-achtige Sittin’ Here Wonderin’ de soepele shuffle I Love To Jump The Boogie met de branderig scheurende harmonica van Eddie en de schrijnende harmonicaboogie Hello Miss Jessie Lee (“gepikt” van Good Morning Little Schoolgirl) de lekkerste voorbeelden.

Op de tweede helft van het album ligt het accent op de elektrische blueskant van Eddie. Orange Driver is een zeer fraai soulblues nummer, dat zeer soulvol door Eddie gezongen wordt. Een nummer, dat Luther Allison fans ook zal aanspreken.

Na de gemeen pompende blues Mean And Evil (Baby) is een aantal nummers te horen van Little Sonny waar Eddie op mee doet. Daarvan springen het soulvolle (Don’t Be) Messing With My Bread en het John Lee Hooker-achtige I Gotta Find My Baby er uit.

Dit overzichtsalbum geeft een goed beeld van het rauwe bluesgeluid van Eddie ‘Guitar’ Burns. Zowel akoestisch als elektrisch!

Website: Jasmine Records