Duivel – Tirades Uit De Hel
Format: 12” LP – Digital / Label: Ván Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Hel en verdoemenis worden op het tweede album van de Nederlandse black metal band Duivel in ruime mate over je uitgestort op een zeer maniakale, zeg maar gerust demonische wijze.

De band bestaat uit een aantal ervaren muzikanten, die een verleden hebben in bands als Urfaust, Botulistum, Planet AIDS, Fluisterwoud, Galgeras en Black Anvil. Het gaat om Sagelinge (zang), Nachrust (gitaar), Paul Delaney (bas), D. (drums) en K. (keyboards, aangevuld door een drietal gastzangers, waarover straks meer.

Er staan zes nummers op dit album en Schim Der Wreken opent deze muzikale apocalyps. Het nummer stuitert er maniakaal op los met de ijzig krijsende en kotsende zang van Sagelinge. Het klinkt als een aanval van een woedende bijenzwerm. Een overdonderende wraakactie dus!
Gastzanger Barditus (ex-Lugubrum) treedt aan in de voortploegende, zwaar overstuurde fuzzmetal track Offerande Aan De Schimmen Der Afgestorvenen. Hij spuwt haast kokhalsend zijn walgende zang uit in een verpletterend hard nummer.
Het Zwarte Hart Van Walging is een op hol geslagen riffaanval met Sagelinge die vol overgave zijn walging naar ons toe spuugt in een overweldigend smerige fuzzstorm. De keyboards van K. geven dit nummer dan ook nog eens een extra naargeestig geluid. Na een pijnigend distortion intro slaat de Duivel compleet op hol in de punk metalsong Dolend Verteerd met waanzinnig brullende zang van gastzanger Willem Niemarkt (Urfaust, the Spirit Cabinet). Een nummer dat mij goed geschikt lijkt voor een potje verpletterend gepogo! Hond Der Primaten sleept zich a la Fluisterwoud voort met een constante naargeestige dreiging.
De afsluiter Sluimering Van De Dood klinkt ontstellend hard en gemeen. De bezeten grommende en snauwende zang van Vaal (Ravenzang, Vaal) speelt een belangrijke rol in dit doorraggende nummer.

Het is haast onmogelijk om niet bezeten te raken door Duivel! Een duivelsgoed album!

Tracklist:
01. Schim Der Wreker
02. Offerande Aan De Schimmen Der Afgestorvenen
03. Het Zwarte Hart Van Walging
04. Dolend Verteerd
05. Hond Der Primaten
06. Sluimering Van De Dood

Website: Duivel