Dom Flemons – Prospect Hill: The American Songster Omnibus
Format: 2CD / Label: Omniviore Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De kans dat je tegenwoordig Amerikaanse rootsmusic van voor de Eerste Wereldoorliog hoort is erg klein. Als je het al hoort is het meestal via fieldrecordings of krakerige 78-toeren platen.

De Amerikaanse zanger en multi-instrumentalist Dom Flemons, uit Hillsborough, North Carolina, biedt je met deze dubbel cd een uitstekende mogelijkheid om eens kennis met deze muziek te maken. En hij doet dat op een zeer aanstekelijke wijze, veelal akoestisch.

Dom wordt op dit album, zijn vijfde, bijgestaan door o.a. Guy Davis (gitaar, harmonica, banjo), Ben Hunter (fiddle, bassdrum), Joe Seamons (backing vocals), Pura Fe Crescioni (backing vocals), Jason Ruchmond (backing vocals), Keith Ganz (gitaar), Ron Brendle (bas), Kobie Watkins (drums) en Brian Horton (klarinet, sopraansaxofoom en tenorsaxofoon).

Dom zelf bespeelt de akoestische gitaar, de elektrische gitaar, de banjo en diverse percussie.

Het album bevat flink wat muzikale stijlen. Zo opent het met Till The Seas Run Dry, een vrolijk swingend nummer met een mix van jugband, blues, dixieland en bluegrass. De uitbundige schreeuwende klarinet valt hier vooral op.
De traditional Polly Put The Kettle On gaat meer de folkkant op met een zwoegende harmonica en fiddle. But They Got It Fixed Right On is een nummer van Georgia Tom Dorsey en is een zogenaamde jugband swinger, compleet met puffende jug en de sprankelende banjo van Guy Davis.
De cover van Frank Loesser’s Have I Stayed Away Too Long is melancholiek deinend en bluesy. Dit nummer wordt opgesierd door de priemende saxofoon en de warme bluesy gitaarriffs. Ook Georgia Drumbeat is een cover en wel van een James Davis nummer. Een donkere, broeierige shuffle met rauw huilend harmonicawerk en een hard dreunende bassdrum.
Het luie I Can’t Do It Anymore heeft een warm jazzy geluid terwijl er in Sonoran Church Two-Step de nodige zydeco en Appalachian swing invloeden verwerkt zitten. In Too Long (I’ve Been Gone) heeft Dom voor een intiem folkgeluid gekozen waardoor dit nummer Dylanesque klinkt.
Marching Up Prospect Hill is een rauwe harmonicablues. Een stuwend nummer, dat John Mayall’s “Room To Move” compleet doet verbleken.
It’s A Good Thing is een hillbilly swinger met een bluesy geluid (of een bluesy swinger met een hillbilly geluid).
Grotto Beat is een hard dreunende marching blues met een haast New Orleans-achtig tribal geluid. Vervolgens gaat Dom met Hot Chicken meer de Taj Mahal achtige countryblues kant op met sfeervol Ry Cooder achtig gitaarspel.
Na het bluesy San Francisco Baby met zijn jazzy vaudeville invloeden, wordt de eerste cd afgesloten via de luchtig swingende cover van Gus Cannon’s My Money Runs Out waarin je goed kan horen waar Country Joe & the Fish hun “I’m-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die” vandaan hebben gehaald.

Cd 2 wordt voor het grootste deel gevuld met instrumentale of “alternate versions” van nummers van de eerste cd. Ook het aantal dreunende marching tunes is erg (te) groot.
Toch staan er ook op deze schijf de nodige pareltjes. Zoals de sprankelende versie van Charlie Poole’s Milwaukee Blues, de schrijnend rauwe blues Clock On The Wall met zijn hard brullende harmonica, de losjes swingende cover van Blind Boy Fuller’s Keep On Truckin’, The Grand Manifesto, een duel tussen de hoekig swingende banjo en een bluesy fuzzgitaar en de afsluiter Blue Butterfly, een sprankelende folkinstrumental.

Door de overdaad aan alternate versions en marching tunes op de tweede cd wordt de aandacht van het feit, dat we hier met een heerlijk album te maken hebben, wat afgeleid.
Dom Flemons laat je namelijk op een zeer frisse wijze kennis maken met een belangrijke periode uit de Amerikaanse rootsmuziek.

Ik kan fans van bijvoorbeeld Taj Mahal of Keb’ Mo’ aanraden om eens naar dit album te gaan luisteren!

Tracklist:
CD1:
Part One — Prospect Hill

01. Till The Seas Run Dry
02. Polly Put The Kettle On
03. But They Got It Fixed Right On
04. Have I Stayed Away Too Long
05. Georgia Drumbeat
06. I Can’t Do It Anymore
07. Sonoran Church Two-Step
08. Too Long (I’ve Been Gone)
09. Marching Up Prospect Hill
10. It’s A Good Thing
11. Grotto Beat
12. Hot Chicken
13. San Francisco Baby
14. My Money Runs Out

CD2:
Part Two — What Got Over

01. Big Head Joe’s Farm
02. Milwaukee Blues
03. Clock On The Wall
04. Keep On Truckin’
05. Hot Chicken (alternate version)
06. Have I Stayed Away Too Long (alternate version)
07. Going Backward Up The Mountain
08. Til The Seas Run Dry (alternate version)
09. What Got Over

Part Three — The Drum Major Instinct

10. Wingtips
11. Going Backward Up The Mountain (alternate version)
12. Sugar Dance
13. Grotto Beat (instrumental)
14. The Songster Arrives
15. Georgia Drumbeat (instrumental)
16. Clock On The Wall (instrumental)
17. Too Long (I’ve Been Gone) (instrumental)
18. What Got Over (instrumental)
19. The Grand Manifesto
20. Blue Butterfly

Website: Omniviore Recordings

photo by Timothy Duffy