Recensie: Diesel Boots – Hellbound For Bastard Town

 

Diesel Boots - Hellbound For Bastard Town

Diesel Boots – Hellbound For Bastard Town
Format: CD – Digital / Label: Pillars Of Creation Rekords
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Er hangt een donkere en rauwe nevel boven het debuutalbum van Diesel Boots. Een band uit Los Angeles, geformeerd rond zanger en gitarist Diesel Boots. Een nevel waarin elementen van Tom Waits, Seasick Steve, The Black Keys en Captain Beefheart terug te vinden zijn.

Samen met Matt Lynch (bas, percussie), Marty Dodson (drums, percussie), Corey Dean Little (gitaar), John Drelick (percussie), Scott Schaffer (theremin), Leah Harmon (accordeon, backing vocals), Taryn Donath (piano) en de achtergrond zangeres/zangeressen Jyvonne Haskin, Tia Simone, Ronnie O’Hannon en Derek Wack Timmons zorgt Diesel Boots ervoor dat je zijn debuutalbum niet snel zal vergeten.

De toon wordt direct gezet in Whisky ‘n’ Tears, via een rauw schurende slidegitaar in een hoekig pompend garageblues nummer waarin geen ruimte is voor enige subtiliteit. De band ragt namelijk smeriig en funky door.

No Peace Was Made is een onstuitbaar stuwende boogie, die vol zit met vurig huilend slidegitaarspel. In het rammelende en ratelend bonkende Mr. Bones kom je onmiskenbare Tom Waits, maar ook Seasick Steve, invloeden tegen.

In Fuck Up duikt het soulvolle rauwe 70’s geluid van the Rolling Stones op in een loom deinend nummer met rauwe zang van Diesel. De gevoelige kant van Diesel Boots is te horen in het zacht deinende soulvolle South Of Sorry.

Broeierige swamprock geluiden duiken meerdere malen op op dit album. Zoals in het funky Original Creep, dat klinkt als een mix van Tony Joe White en Creedence Clearwater Revival met een messcherp snijdende slide. Ook in het van bluesy spanning zinderende All I Have duikt het swampgeluid op.

Mocht er binnenkort weer een nieuw seizoen van Peaky Blinders verschijnen, dan bevat dit album een nummer dat prima op de soundtrack zou passen. Ik heb het over Broken Bones, een intiem en jazzy nummer met Tom Waits invloeden.

Met ‘Hellbound For Bastard Town’ heeft Diesel Boots een heel lekker en rauw album afgeleverd.

Tracks:
01. Whisky ‘n’ Tears
02. No Peace Was Made
03. Mr. Bones
04. Fuck Up
05. South Of Sorry
06. Original Creep
07. Broken Bones
08. Your Old Man
09. All I Have
10. Viaticum

Website: https://www.facebook.com/DieselBootsUSA/