del-Toros – Live In Hollywood
Format: Digital – Audio cassette / Label: Down At The Nightclub Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Vlak voordat het Coronavirus toesloeg bereikte mij berichten, dat er in Californië een groot aantal surfers totaal verdwaasd op hun surfplank ronddobberden. Zij waren compleet murw geslagen na het bezoeken van een concert. En wat blijkt? Het was een concert van de Nederlandse surfpunkrockband del-Toros uit Alkmaar.
En dit concert is nu te beluisteren op het nieuwe cassette album van de band, die bestaat uit
Guido Bruin (gitaar, keyboards), Ton Gaarthuis (drums) en Sicco Roukema (bas). Zij toerden het afgelopen jaar door Californië om daar negen optredens te verzorgen. Dit album is een registratie van hun show in de Harvard and Stone op 23 mei 2019.

Ik kan mij voorstellen dat het Amerikaanse publiek niet wist wat ze overkwam. The del-Toros spelen namelijk niet de standaard surfmuziek maar mixen met het grootste gemak punk, Arabische muziek, blues en stoner rock door hun instrumentale muziek.

Een daar komt nog bij dat Guido Bruin snoeihard de meest rauwe geluiden uit zijn gitaar knijpt, ondersteund door een zeer solide ritmesectie.

Na een “countdown” wordt de broeierige surfrock van South op het publiek losgelaten. Een traag nummer met een zeer harde en rauw twangende fuzzgitaar, die op een gegeven moment compleet over de top gaat op een haast stoner rock-achtige manier. Guido klinkt hier als een compleet losgeslagen kind van Link Wray en Dick Dale.
No Love Lost knalt er gelijk achteraan. Een dreigend rauw surfpunknummer, dat, geloof het of niet, een cover van een Joy Division nummer blijkt te zijn. Guido’s gitaar klinkt hier soms alsof hij hem via een stofzuigermotor bespeelt.
Nog een onverwachte cover! En wel van het Simple Minds nummer Theme For Great Cities waarin het surfgeluid vermengd wordt met bombastisch galmende, funky, wave. Guido’s gitaar galmt, raspt en twangt op volle kracht. Na een onstuimig hoekig hakkend punkintro gaat Loose Lips over in dreigend bonkende surfrock met een breed uitwaaierende twanggitaar en zelfs Arabische buikdans motiefjes.
Die Cast klinkt behoorlijk bluesy en zit vol met eigenzinnige riffs en breaks. Halloween Theme is, hoe kan het ook anders, een naargeestig donker nummer, compleet met een gepijnigd kreunende en piepende gitaarversterker. De band gaat helemaal los in een punky stomend nummer.
Het concert wordt afgesloten met 50 Knots, een wild punky surfnummer, die af en toe, verrassend genoeg, op Fleetwood Mac’s “Oh Well Part 1” lijkt.

Wat is dit een onwaarschijnlijk lekker album!

Tracklist:
01. South
02. No Love Lost
03. Theme For Great Cities
04. Loose Lips
05. Die Cast
06. Halloween THeme
07. 50 Knots
08. Interview Da Belly Magazine USA (Audio Cassette Exclusive)

Te koop in de iTunes store

Website: del-Toros