David Bowie – Metrobolist (aka The Man Who Sold The World 2020 mix) 50th Anniversary Edition
Format: CD – LP – Digital / Label: Parlophone Records
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Terwijl de rest van de wereld nog moest wachten tot 10 april 1971 op ‘The Man Who Sold The World’, het derde album van David Bowie, zag de plaat op 4 november 1970 al het levenslicht in de VS. Het album werd geproduceerd door Tony Visconti en hier maakten we voor het eerst kennis met gitarist Mick Ronson en drummer Mick Woodmansey, die zich later bij Bowie’s backing band The Spiders From Mars voegden.
Om het vijftig jarig bestaan van de plaat te vieren, is het opnieuw uitgebracht onder de oorspronkelijke naam ‘Metrobolist’. Ook de cover van de plaat is nu zoals deze van origine hoort te zijn, met het artwork van Mike Weller. Destijds weigerde Mercury dit als cover te gebruiken.

Afgezien van het nummer After All, dat Tony Visconti perfect vindt zoals het is, is de rest van ‘Metrobolist’ nieuw leven ingeblazen met zijn 2020 mix. Dat resulteert in een veel opener en heldere sound waarop Bowie’s uitstapje naar progressieve, psychedelische rock veel sterker naar voren komt.

Alle instrumenten zijn los van elkaar veel beter te horen en vormen niet één muur van geluid, waardoor nu pas goed duidelijk wordt hoe zo’n fantastisch album dit eigenlijk is. Ook de zang komt veel mooier uit.
Hoewel natuurlijk het filmische The Man Who Sold The World (door velen gecoverd, met als bekendste cover natuurlijk die van Nirvana) altijd de show stal en wordt gezien als het pareltje van deze plaat, staan er nog veel meer juweeltjes op die je eerder (hoogstwaarschijnlijk) gemist hebt door het bedompte geluid van 1970.

Luister maar eens naar opener The Width Of A Circle of naar Black Country Rock en Saviour Machine. Deze verbeterde mix zorgt ervoor dat de nummers in een heel ander en veel positiever daglicht komen te staan. Je ontdekt niet alleen de schoonheid van de liedjes, maar ook hoe verdomd muzikaal Bowie en Ronson waren en dat ze toen al een gouden duo vormden.
De grootste rol is stiekem namelijk ook weggelegd voor Mick die met zijn expressieve gitaarpartijen een grote stempel drukt op Bowie’s muziek en ideeën.
Zijn riffs en licks in combinatie met Woodmansey’s strakke drumwerk en David’s dromerige zang, is hier al een spectaculair voorproefje van wat zijn latere rol als musical director van Bowie’s backing band The Spiders From Mars in zou houden.

Het is tijd dat de wereld opnieuw en met een frisse blik kennis maakt met één van Bowie’s minder bekende albums want dan zou men nog weleens heel aangenaam verrast kunnen worden.

Tracklist
01. The Width Of A Circle
02. All The Madmen
03. Black Country Rock
04. After All
05. Running Gun Blues
06. Saviour Machine
07. She Shook Me Cold
08. The Man Who Sold The World
09. The Superman

Website: David Bowie