Recensie: Dave Specter – Six String Soul: 30 Years On Delmark

 

Dave Specter - Six+String+Soul

Dave Specter – Six String Soul: 30 Years On Delmark
Format: 2CD / Label: Delmark Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse blues/jazzgitarist, bandleider en producer Dave Specter (21 mei 1963, Chicago, Illinois) is al jaren een grootheid in de muziekscene van Chicago. Hij treedt sinds 1985 regelmatig op in  Chicago, op festivals en in concertzalen in de VS, Brazilië, Argentinië, Israël, Canada, Mexico en veel Europese landen waaronder ook Nederland.

In 1989 richt hij zijn eigen band The Bluebirds op en deelt tijdens tournees door de VS en Europa de podia met o.a. Son Seals, Hubert Sumlin’, Sam Lay en Steve Freund. In 2018 wordt Specter opgenomen in de Chicago Blues Hall of Fame.

Specter speelt in totaal op meer dan 50 albums en dvd’s als gitarist van artiesten op het Delmark Records label. Zeer recent verscheen het album ‘Six String Soul – 30 Years On Delmark’. Op dit dubbelalbum staan 28 tracks van albums van Dave Specter en van artiesten op dit label waarop Specter als gitarist meespeelt.

De eerste drie nummers van cd 1 zijn afkomstig van ‘Bluebird Blues’ (1991), een album van Specter met zanger Barkin’ Bill Smith en gitarist Ronnie Earl.

Buzz Me is een jump blues, Wind Chill een jazzy instrumental en Railroad Station Blues een prachtige slowblues. De jazzy instrumental Specter’s Walk en Fortune Tellin’ Man staan op het album ‘Fortune Tellin’ Man’ dat Dave Specter & the Bluebirds in 1993 opnamen met Jesse Fortune.

De uptempo funky jazzy instrumental Ridin’ High komt uit 1994 (‘Blueplicity’). Van het album ‘Live in Europe 1995’ komen de funky blues Sweet Serenity met zanger Tad Robinson, en het swingende West Side Stroll.

In 1995 speelt Specter mee op Wild Çards’, een album met Al Miller, Tad Robinson en Willie Kent. Van dit album de fraaie slowblues Seventy-Four en de uptempo blues met blazers en orgel Can’t Stay Here No More.

‘Left Turn On Blue’ is een album uit 1996. Op dit album horen we, naast de jazzy gitaarlicks van Specter, zangeres Lynwood Slim in Get Back Home en Jack McDuff in een wervelende orgelsolo in het instrumentale Unleavened Soul.

Zanger Floyd McDaniel bracht in 1997 het album ‘West Side Baby Live in Europe’ uit. Van dit livealbum is het alom bekende St. Louis Blues opgenomen. Specter speelt op dit nummer zeer fraaie T Bone Walker-achtige gitaarlicks. Het slotnummer van cd 1 stamt uit 1998 (‘Kiss of Sweet Blues’). Van dit album horen we het prachtige You’re Gonna Be Sorry met Lurrie Bell.

Cd 2 opent met Blues On My Mind (‘Blues Spoken Here’, uit 1998), een slowblues met Lenny Lynn. Op de instrumental Texas Top (‘Speculatin’ uit 2000) is een mooie rol weggelegd voor organist Rob Waters en dat is ook het geval op de instrumental Riverside Ride (‘Is What It Is’ uit 2004), waar ook gitarist Steve Freund is te horen.

Van het livealbum ‘Live in Chicago 2008’ twee opnamen van Dave Specter met Jimmy Johnston, Tad Robinson en zangeres Sharon Lewis. Feel So Bad en In Too Deep zijn hier weer voorbeelden van de virtuositeit van Dave Specter.

Met soulzanger Otis Clay nam Specter in 2014 het album ‘Message to the Blue’ op. Maar liefst vier nummers van dat album zijn op dit verzamelalbum terecht gekomen. Soulblues in Got To Find a Way en Chicago Style, slowblues in This Time I’m Gone For Good en vet funky gitaarwerk in de instrumental The Stinger.

Het meest recente album van Specter is ‘Blues From The Inside Out’ uit 2019. In de funky blues Blues From the Inside Out en March Through the Darkness neemt Specter ook de vocalen voor zijn rekening.

Brother John Kattke is nadrukkelijk aanwezig op orgel en piano en zingt in de jazzy soulblues The Blues Ain’t Nothin;. Gastgitarist op dit laatste nummer is Jorma Kaukonen, voormalig gitarist van o.a. Jefferson Airplane.

In de funky instrumental Sanctifunkious gaat Specter weer lekker los. Het slotnummer is een spiksplinternieuw nummer van september jl., het wonderschone The Ballad of George Floyd. Deze ode is ook digitaal op single uitgebracht. Specter (zang en gitaar) wordt op dit nummer bijgestaan door Billy Branch (zang en mondharmonica), Brother John Kattke op keyboards en Danny Shaffer op akoestische gitaar.   

Conclusie:
Dit dubbelalbum is een prachtige staalkaart van een gitarist die door The Chicago Sun Times terecht is omschreven als de wereldwijde ambassadeur van de Chicago blues.

 

Tracks cd 1:
01. Buzz Me
02. Wind Chill
03. Railroad Station Blues
04. Specter’s Walk
05. Fortune Tellin’ Man
06. Ridin’ High
07. Sweet Serenity
08. West Side Stroll
09. Seventy-Four
10. Can’t Stay Here No More
11. Get Back Home
12. Unleavened Soul
13. St. Louis Blues
14. You’re Gonna Be Sorry

Tracks cd 2:
01. Blues On My Mind
02. Texas Top
03. Riverside Ride
04. Feel So Bad
05. In Too Deep
06. Got To Find A Way
07. This Time I’m Gone For Good
08. Chicago Style
09. The Stinger
10. Blues From The Inside Out
11. March Trough The Darkness
12. Sanctifunkious
13. The Blues Ain’t Nothin’
14. The Ballad Of George Floyd

Website: https://www.davespecter.com/new-music