Crying Vessel – Pleasures For The Wicked
Format: CD – Digital  / Label: Cleopatra Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Na beluistering van het tweede album van het duo Crying Vessel is één ding zeker. Deze mannen zijn gek op het 80’s syn-wave geluid! En daarbij moet je dan denken aan bands als Depeche Mode, Soft Cell, Orchestral Manoeuvres In The Dark mnaar ook aan de donkere 80’s wave van bijvoorbeeld the Cure, Joy Division, the Comsat Angels, the Sound en Japan.

En is dat erg? Nee, totaal niet want dit album klinkt zo weldadig lekker en tegelijkertijd ontzettend donker en emotioneel, dat je je graag laat meezuigen naar het 80’s wave geluid.

Crying Vessel werd oorspronkelijk opgericht als soloproject van multi-instrumentalist en zanger Slade Templeton. In 2010 voegde drummer Basil Oberli zich bij hem.

Hun nieuwe album is een heus conceptalbum geworden dat gaat over het gevoel vast te zitten tussen leven en dood in een donkere kamer vol geheimen en spijt.

Na een intro, Auxilium, met een schurende synthesizer, die klinkt als vervormde, donkere kerkklokken opent het pompende For God’s Sake. Een 80’s wave nummer met dromerige, gekwelde zang van Slade, verpakt in een wollige, donkere synthdeken. The Abyss heeft een behoorlijk hoog the Cure gehalte, mede door de zang.
Purgatorium is een donker, traag instrumentaal nummer a la “Joan Of Arc” (Orchestral Manoeuvres In The Dark) en vormt de aanloop voor Breaking The Spell, een melancholisch traag voortslepend nummer dat als een mix van the Cure en Joy Division klinkt. De verraderlijk verleidelijke schurende synthesizerklanken van Calling Of The SIrens is de opener voor het sprankelende Buried Alive, dat vol pulserende synthesizers en melancholieke gitaarriffs zit.
I Swear I Saw You Smile mixt de swing van Orchestral Manoeuvres In The Dark met het donkere geluid van Depeche Mode met Marc Almond-achtige zang. Dezelfde Marc Almond-achtige zang keert terug in het dwingend pompende Lonely Memories. Het melancholiek zwevende geluid van Japan duikt op in het stuwende The Burning.
The Third Covenant klinkt ontzettend donker a la Depeche Mode en het album wordt daarna al even dionker afgesloten door de instrumental The Departed.

Crying Vessel zorgt met dit uitstekende album voor een zeer geslaagde tijdsreis terug naar het 80’s wavegeluid.

Tracklist:
01. Auxilium
02. For God’s Sake
03. The Abyss
04. Purgatorium
05. Breaking The Spell
06. Calling Of The Sirens
07. Buried Alive
08. I Swear I Saw You Smile
09. Lonely Memories
10. Web Of Guilt
11. Timid Moonlight
12. The Burning
13. Black Wedding
14. The Third Covenant
15. The Departed

Website: Crying Vessel