Commander Cody & his Lost Planet Airmen –  Bear’s Sonic Journal – Found In The Ozone
Format: 2CD / Label: Owsley Stanley Foundation
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Commander Cody & his Lost Planet Airmen was in de 70’er Jaren een behoorlijk grote naam in de USA. De band werd in 1967 opgericht en bestond in hun glorietijd, en op dit dubbelalbum, uit George “Commander Cody” Frayne (zang, piano), Paul “Buffalo” Bruce Barlow (bas), Lance Dickerson (drums), Andy Stein (fiddle), Bill Kirchen (gitaar, zang), Steve Davis (pedal steel) en Billy C. Farlow (zang, harmonica).

Hun roem duurde tot het einde van de jaren ’70. Toen was de chemie over en viel de band uiteen.

Maar gelukkig hebben we nu dit dubbele live album, dat in 1970 werd opgenomen in de Family Dog in San Francisco. Het concert werd opgenomen door Owlsey Stanley, die de sponsor, geluidsman en “drogist” was voor the Grateful Dead.

Op dit album kan je horen hoe veelzijdig Commander Cody was. Zo veelzijdig dat zij als een soort barband klinkt. Een barband van het betere soort!

Met het grootste gemak switcht de band van pure country naar rockabilly, rhythm & blues, blues en Western Swing. En dat alles met een zeer gemoedelijk, stoned, geluid.

Het merendeel van de nummers op deze dubbelaar bestaat uit covers. Er staat slechts een beperkt aantal eigen nummers op het album.

Daarvan is What’s The Matter Now een zeer lui deinende countryshuffle met prima meerstemmige zang en een intiem huilende pedal steel.
Truck Drivin’ Man is een broeierige mix van rock & roll en boogie woogie met uiteraard een rockende piano. In Lost In The Ozone is een hemels zwevende pedal steel te horen in een staccato Western Swing nummer.
(I’m Gonna) Burn That Woman is vervolgens een stevig pompende rocker terwijl Wine Do Yer Stuff een smartelijke countryballad is. Seeds & Stems (Again) is een zacht zwevend countryrocknummer en de laatste eigen song I Took Three Bennies (And My Semi-Truck Won’t Start) heeft een huppelend “Hello Josephine” ritme.
Van de covers springen de Roy Brown cover Good Rockin’ Tonight, gestoken in een country swing jasje, de pittig rockende hillbilly van Only Daddy That’ll Walk The Line, de cajun blues van Sugar Bee en de cover van Muddy Waters’ Long Distance Call er uit.

Deze dubbelaar van Commander Cody & his Lost Planet Airmen laat prima horen dat een concert van deze band een waar feestje was.

Tracklist:
CD 1:
01. Cajun Fiddle
02. Good Rockin’ Tonight
03. Jambalaya (On The Bayou)
04. My Girl Josephine
05. What’s The Matter Now
06. Bon Ton Roulet
07. Matchbox
08. Long Black Limousine
09. Only Daddy That’ll Walk The Line
10. Truck Drivin’ Man
11. Back To Tennessee
12. Sleepwalk
13. Midnight Shift
14. Blue Suede Shoes
15. Lost In The Ozone
16. Sugar Bee
17. Mama Tried
18. Boppin’ The Blues
19. Hot Rod Lincoln
20. Riot In Cell Block # 9
21. Rip It Up

CD 2:
01. Lawdy Miss Clawdy
02. I’m As Free As A Breeze
03. (I’m Gonna) Burn That Woman
04. I’m A Long Gone Daddy
05. Big River
06. I’m Feeling Bad
07. Stranded In The Jungle
08. Baby Let’s Play House
09. Looking At The World Through A Windshield
10. I’m Coming Home
11. Hello Trouble
12. Wine Do Yer Stuff
13. I Can
14. Long Distance Call
15. Dark Eyes
16. I Ain’t Got Nothing But Time
17. Shout Bamalama
18. Flip, Flop & Fly
19. Seeds & Stems (Again)
20. I Took Three Bennies (And My Semi-Truck Won’t Start)

Website: Owsley Stanley Foundation