Chris Stapleton – Starting Over
Format: CD – Vinyl – Digital / Mercury Nashville
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De muziekcarrière van de Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer Chris Stapleton (15 april 1978, Lexington, Kentucky), begint in 2001, wanneer hij verhuist naar Nashville, Tennessee. Van 2007 tot 2010 is hij zanger van de bluegrassgroep The SteelDrivers en na zijn vertrek uit die band wordt hij in 2010 lid van de southern rockband The Jompson Brothers. Als The Jompson Brothers in 2013 uiteenvallen tekent Stapleton een contract bij Mercury Nashville en start een solocarrière. In oktober 2013 brengt hij zijn eerste single What Are You Listening To? uit en in 2015 verschijnt zijn debuutalbum ‘Traveller’. Succes blijft niet uit en hij sleept de nodige prijzen in de wacht.

Vorige maand verscheen Stapleton’s nieuwe album ‘Starting Over’. Op dit album staan elf nieuwe songs en drie covers. Naast de bandleden bassist J.T. Cure en drummer Derek Mixon zijn ook echtgenote Morgan en een aantal speciale gastmusici waaronder Mike Campbell en Benmont Tench van The Heartbreakers te horen.

De mooie country folksong Starting Over is behalve de titeltrack ook de nieuwe single waar het album mee opent. Stevig en swampy is daarna Devil Always Made Me Think Twice, waarbij de rauwe stem van Stapleton veel weg heeft van die van John Fogerty.
Cold is een schitterende met violen en cello’s georkestreerde soulballad. Na de rustige countryballad When I’m With You, wordt het tempo in de snelle countryrocker Arkansas weer flink opgevoerd met o.a. een snijdende gitaarsolo.
De eerste cover is de liefdesballad Joy Of My Life, een song van John Fogerty. Hillbilly Blood begint heel rustig, maar wordt steeds steviger om tenslotte weer rustig akoestisch te eindigen.
Benmont Tench is lekker op dreef op Hammond in de melodieuze ballad Maggie’s Song. Indringend is de zang naast de felle gitaarlicks in Whiskey Sunrise.
Er staan twee songs van Guy Clark op het album, de uptempo rocker Worry B Gone en de prachtige ballad Old Folks met de fijne backing vocals, het heldere pianospel en de fraaie baslijnen. ‘Dreigend’ is het rockende Watch You Burn met de achtergrondzangeressen van All Voices Choir. Na het soulvolle You Should Probably Leave wordt het album afgesloten met de mooie slepende countryballad Nashville TN met een hoofdrol voor de pedal steel van Paul Franklin.  

Conclusie:
‘Starting Over’ is een zeer sterk en gevarieerd album.

Tracks:
01. Starting Over
02. Devil Always Made Me Think Twice
03. Cold
04. When I’m With You
05. Arkansas
06. Joy Of My Life
07. Hillbilly Blood
08. Maggie’s Song
09. Whiskey Sunrise
10. Worry B Gone
11. Old Friends
12. Watch You Burn
13. You Should Probably Leave
14. Nashville TN

Line up:
Chris Stapleton – zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar, mandoline
Morgan Stapleton – backing vocals, tamboerijn
J.T. Cure – bas
Derek Mixon – drums, percussie, tamboerijn
Mike Campbell – elektrische gitaar
Dave Cobb – akoestische gitaar, percussie, string arrangementen,
Benmont Tench – Hammond B3, piano, Wurlitzer
Paul Franklin – pedal steel
All Voices Choir (track 12)

Website: Chris Stapleton